Общество

Музеят на хумора отказва реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива

Решението идва след съвместна работа по кампаниите на „Грийнпийс“ – България

Музеят на хумора отказва реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива

 

Музеят на хумора и сатирата в Габрово няма да приема реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива. От институцията заявяват, че това е отговорно решение с цел да се намали дезинформацията за замърсяването и за климатичната криза. Решението идва след съвместна работа по кампаниите на „Грийнпийс“ – България, свързани с енергийния преход от замърсяващите и подклаждащи климатичната криза изкопаеми горива към чисти възобновяеми енергийни източници.

Една от тези кампании е Европейска гражданска инициатива за забрана на рекламирането и спонсорството от компании за изкопаеми горива. Компаниите от тази индустрия използват рекламата, както и спонсорирането на различни културни, спортни,  социални и други събития и институции, за да представят дейността си в благоприятна светлина, докато всъщност продължават да работят постарому с разрушителен ефект за хората, околната среда и климата. Те използват рекламни трикове, които представят изкопаемите горива като „чисти“ и безопасни за здравето ни, като прикриват факта, че именно те допринасят за задълбочаването на климатичната криза.

Културните институции трябва да са водачи на мнение. Да бъдат смели, решителни и независими просветители, а не проводници на заблуди. По тази причина приветстваме отказа на Музея на хумора и сатирата от реклами и спонсорство от компании за изкопаеми горива. Това е смело и отговорно решение в борбата със заблудите и климатичната криза. Отправяме призив и към останалите музеи, галерии, концертни, спортни и други зали и институции да последват този пример и също да заявят своята независимост от индустрията на изкопаемите горива,“ коментира Лора Фучеджиева, която координира кампанията за България.

Поддържането на широка и пълноценна културна програма изисква солидни средства и усилия. Събитията ни трябва да са достъпни, за да можем да изпълняваме основните си функции, осигурявайки достъп до култура на възможно най-широк кръг от хора.

Но освен тази отговорност, ние носим и отговорност по отношение на света, в който живеем. Не можем да допуснем чрез нас замърсяващи и вредящи на климата компании да се опитват да изпират имиджа си. Затова в годината на нашата 50-годишнина и на 25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата, което е изцяло посветено на устойчивия начин на живот, ние официално се отказваме от рекламите и спонсорствата от компании за изкопаеми горива,“ заяви Маргарита Доровска, директор на Музея.

Тази инициатива на Музея на хумора и сатирата е част освен от партньорството с „Грийнпийс“ – България и от принципната визия за устойчиво развитие на музея. От институцията скоро планират да излязат с декларация за следване на екологична мисия, според която всички дейности в музея ще бъдат подлагани на оценка за устойчивост, а обществеността ще бъде въвличана в зелени каузи.

„Грийнпийс“ – България и Музеят на хумора и сатирата отправят призив и към хората да подпишат петицията за забраната на реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива. Тя е достъпна онлайн тук.

Целта е до октомври тази година да се съберат един милион подписа на граждани от Европейския съюз. Тази подкрепа ще задължи Европейската комисия да разгледа предложението и да реши какви действия да предприеме. Европейската гражданска инициатива е официален инструмент на Европейския съюз, чрез който хората могат да заявяват позиция и да накарат институциите да предприемат промяна.

От „Грийнпийс“ – България споделят, че вече съществува тенденция различни организации да се отказват от рекламите и спонсорствата от компании за изкопаеми горива.

Така например Кралската Шекспирова трупа във Великобритания се отказа от спонсорството от „Бритиш петролеум“ през 2019 г. Всекидневникът „Гардиън“ обяви в началото на 2020 г., че вече няма да приема реклами от компании за изкопаеми горива и че е първата голяма световна медия, която прави нещо подобно.

„Крачка“ към Холандия – Амстердам и Хага забраниха рекламите на изкопаеми горива на спирките на градския транспорт и в градските пространства през 2021 г. Отново в тези два града Музеят на Ван Гог и музеят Мавриций се отказаха от партньорството си с „Шел“ през 2018 г.

 

* * *

За контакти:

Меглена Антонова, Директор на „Грийнпийс“ – България, meglena.antonova@greenpeace.org

Лора Фучеджиева, „Грийнпийс“ – България, координатор на кампанията за страната
lora.fuchedzhieva@greenpeace.org

Светлана Михайлова, Музей на хумора и сатирата, ръководител отдел „Връзки с обществеността“
press@humorhouse.bg

_________________

Фотокредит:
За снимката на ТЕЦ „Брикел":
Въглищната ТЕЦ „Брикел" в гр. Гълъбово е редовен замърсител. Снимка от сигнал, 2019 г.
© „Грийнпийс" - България/ Архив получени сигнали

 

 

Автор: Светлана Михайлова, Музей на хумора и сатирата, Габрово
28.07.2022 г. 17:31
Посетено: 238
Етикети: екология, Габрово, Музей на хумора и сатирата, компании за изкопаеми горива, спонсорства, реклами, забрана, „Грийнпийс“ – България
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/35163-muzeyat-na-humora-otkazva-reklami-i-sponsorstva-ot-kompanii-za-izkopaemi-goriva