Общество

Гимназия "Акатамус" развива дарби и таланти на деца в сферата на театъра и музиката

Част от екипа на професионалната гимназия по сценични изкуства и мениджмънт "Акатамус" беше представен по време на пресконференция в София

Гимназия "Акатамус" развива дарби и таланти на деца в сферата на театъра и музиката: 1
Гимназия "Акатамус" развива дарби и таланти на деца в сферата на театъра и музиката: 2
Гимназия "Акатамус" развива дарби и таланти на деца в сферата на театъра и музиката: 3

 

През новата учебна година в София отваря врати "Акатамус" - професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт. Това е първото по рода си учебно заведение, което съчетава иновативна обучителна методика в областта на театъра и музиката със задължителната общообразователна подготовка.

Новата гимназия, както и екипът, застанал зад проекта бяха представени по време на пресконференция в БТА. В нея взеха участие Юлия Аткова - основател и идеолог на „Акатамус“ с над 40-годишен опит в областта на българското образование и 25 години практика като директор на учебно заведение, режисьорът Антон Радославов – директор на катедра „Актьорско майсторство“, академичният музикант и дългогодишен преподавател по вокално майсторство Даниела Станкова – директор на катедра „Поп и джаз пеене“, актрисата Яна Титова и влогърът Крис Захариев – членове на Творчески съвет на „Акатамус“ и актрисата Дия Мантова – асистент в катедра „Актьорско майсторство“.

„Всяко дете се ражда с дарби и таланти. Когато те бъдат забелязани и се създаде подходяща среда за тяхното развитие, с времето те се превръщат в щастливи, отговорни и удовлетворени млади хора. Съвременното образование изисква повече индивидуално отношение, подкрепа и разбиране към всеки ученик. В „Акатамус“ ние ще постигнем  това, защото сме истински отдадени на децата и вярваме в тях. В учебната програма са предвидени много практически занятия, срещи с различни хора на изкуството и свързаните с него професии, които ще споделят личен опит и знания. Разбира се, заложена е и задължителната академична основа, която трябва да получи всеки ученик в гимназиален етап“, коментира екипът на училището.

През новата учебна година гимназията ще стартира с прием за 8. и 9. клас в две основни паралелки: по „Актьорско майсторство” и „Поп и джаз пеене”, а приемните изпити ще се състоят от 25 до 29 юни в София.

Професионалната гимназия по сценични изкуства и мениджмънт „Акатамус” ще даде възможност за частични и пълни стипендии на талантливи деца на актьори и хора на изкуството в затруднено положение и деца - сираци или от семейства в неравностойно положение.

„Акатамус“ е първото по рода си учебно заведение, което предоставя високо ниво на общообразователна подготовка по всички изисквания на Министерството на образованието и науката, както и специализирана, професионална програма в областта на музиката и театъра. Вокални и музикални педагози, актьори, режисьори, хореографи, сценаристи, писатели и журналисти ще споделят опита и знанията си в това ново академично пространство, където творчеството се превръща в образование, а учебната стая – в сцена.

„Акатамус“ – или Академия за Театър, Музика и Слово, е естествено продължение на Основно училище КУЕСТ и съчетава 25 години опит с мечтата за ново и различно учебно пространство, в което младите творци да намерят своят глас и стил, да придобият теоретична и практична подготовка и с увереност да продължат към висшите академии по изкуства и към успешна творческа кариера.

 

Повече за „Акатамус“

Професионална частна гимназия по сценични изкуства и мениджмънт „Акатамус” е естествено продължение на Детска градина и Основно училище „Куест”, създадени преди повече от 25 години. Вдъхновени от постиженията на много свои възпитаници, намерили успешна творческа реализация, екипът на „Куест“ създава условия и атмосфера децата с изявени дарби и таланти в сферата на музикалното и театралното изкуство да ги развият и усъвършенстват в новия проект „Акатамус“.

Обучението в „Акатамус” ще съчетава традиционните методи в изпълнение на учебните програми на МОН с иновативни подходи за адаптиране към новото поколение и предизвикателствата на съвременните изисквания. Часовете по предприемачество се допълват от мениджмънт, икономика, иновация, маркетинг, реклама, финанси и кариерно развитие.

Паралелките, които се откриват са по „Актьорско майсторство” и „Поп и джаз пеене”, като всяка от тях има своите специфики.

Допълнителна информация може да бъде открита на адрес: www.acatamus.bg

 

Автор: Аделина Стефанова
23.06.2022 г. 16:07
Посетено: 275
Етикети: Даниела Станкова, Крис Захариев, Яна Титова, Антон Радославов, София, Юлия Аткова, Дия Мантова, професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт, Гимназия „Акатамус“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/34977-gimnaziya-akatamus-razviva-darbi-i-talanti-na-detsa-v-sferata-na-teatara-i-muzikata