Общество

Студенти и преподавателите от НБУ с благотворителни събития в Световния ден на бежанците

Проект "Приложен театър за бежанци: Отвъд бариерата"

 

Студенти и преподаватели от НБУ с благотворителни събития в Световния ден на бежанците

На 20 юни - Световен ден на бежанците, преподаватели и студенти на Нов български университет представят спектакъл и документален филм, базирани на истински истории на сирийски и ирански деца бежанци от Регистрационно-приемателния център в кв. "Овча купел", гр. София.

Проектът „Приложен театър за бежанци: Отвъд бариерата въвлича в интерактивна творческа дейност петдесет бежанци и десет артисти в сферата на театъра, танца и музиката. В продължение на месеци, участниците използват талантa и въображението си, за да представят заедно с местните артисти оригинално театрално представление, което осигурява директно общуване с местните общности. В обучението се включват непридружени деца бежанци, които са част от най-новата група уязвими деца, образувала се по време на последните миграционни процеси. Непълнолетните бегълци от война и конфликти са изложени на много рискове по пътя си към Европа, както и при пристигането и настаняването. Техните разкази за войната и бягството през Турция и Гърция, надеждите им за мир и завръщането у дома при техните семейства, вдъхновяват артистите за създаването на филм и спектакъл.

На 20 юни, понеделник, от 19 ч. в Топлоцентрала - център за съвременни изкуства, ще бъде представен филма „Непридружените“ на Христо Симеонов, част от проекта "Приложен театър за бежанци: Отвъд бариерата".

В 20 ч. ще имате възможността да видите авторския спектакъл „Заслон“ на Ася Иванова, Диана Спасова, Ованес Торосян, Юлияна Войкова – Найман, Илиян Парасков, Антоанета Петрова и бежанци от Центъра в кв. "Овча купел".

Приходите от събитието ще бъдат предоставени в подкрепа на непридружените деца бежанци от Центъра в кв. "Овча купел".

Филмът и спектакълът се осъществяват с участието и подкрепата на Национален фонд „Култура” и Нов български университет.

 

Очакваме ви!

 

Автор:
НБУ
Публикация:
18.06.2022 г. 14:48
Етикети:
проектдокументален филмспектакълНов български университетНБУ
„Приложен театър за бежанци: Отвъд бариерата”
благотворителни събития
Световен ден на бежанците
Посетено:
640
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/34930-studenti-i-prepodavatelite-ot-nbu-s-blagotvoritelni-sabitiya-v-svetovniya-den-na-bezhantsite