Общество

Отворено писмо от Младежки театър "Николай Бинев"

Апел за подкрепа

Отворено писмо от Младежки театър "Николай Бинев"

 

СКЪПИ КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ,

Броени дни след като отбелязахме един от най-светлите български празници – 24-ти май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност; ден, в който си припомняме за важността на културата в едно общество, за съжаление, ентусиазмът от тази красив празник е заместен от ежедневните битки за съществуване и оцеляване. Често тези битки не са в сферата на културата, изкуството и духовността, а в полето на битовизма и бюрокрацията. От няколко месеца, пред подобен казус е изправен и Младежки театър „Николай Бинев“, а за решаването му сега търсим подкрепа от цялата културна общественост, както и от всеки, който вярва, че България и нашите деца заслужават да имат достъп до качествено изкуство.

През месец февруари 2022 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) входира преписка в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), в която заявява желанието си да придобие безвъзмездно имот, който е част от сградата на Младежки театър, твърдейки, че имотът ни е с „отпаднала необходимост“. Имотът, който е собственост на Младежки театър и за който театърът притежава акт за държавна собственост, и който категорично не е с отпаднала необходимост – дори напротив! Младежки театър планира създаването на изцяло нова сцена за куклен театър, която да даде възможност на нашите най-ценни и обичани зрители – децата, да се насладят на магията на кукления театър.

 Във връзка със запитването на КЕВР от 25.02.2022 г., постъпило в МРРБ на 04.03.2022 г., Министерство на регионалното развитие и благоустройството изисква от Министерство на културата и Младежки театър становища дали визираният имот е с отпаднала необходимост с оглед възможността за удовлетворяване искането на КЕВР. Ръководството на Младежки театър изготвя шест страници становище, в което мотивирано и категорично заявява, че пространството не е с отпаднала необходимост и театърът вече е предприел стъпки за превръщането му в сцена за куклен театър съгласно художествения профил на института. Това наше становище е предоставено на Министъра на регионалното развитие и благоустройството и на Министъра на културата.

На 03.05.2022 г., МРРБ изпраща второ писмо до Министерство на културата по вече образувана преписка, с копие до нас, в което пишат, че към настоящия момент все още не е постъпило писмо от Министъра на културата, което е от съществено значение с оглед процедиране по преписката, а такова е постъпило само от директора на Младежки театър. В отговор на това писмо, на 10.05.2022 г., Младежки театър изпраща ново писмо до МРРБ, с което отново категорично потвърждава необходимостта на Театъра от описаното по-горе помещение.

Към 25.05.2022 г. Министерството на културата все още не е изпратило свое становище, което създава притеснение, стрес и несигурност у всички нас каква ще бъде съдбата на собствеността не само на Младежки театър, но и на всички български държавни културни институти. Хипотетичното създаване на прецедент по отношение на отнемане на част от собствеността на един театър, несъмнено ще рефлектира и върху собствеността на други държавни културни институти, която в бъдеще би могла да бъде обявена за отпаднала от необходимост и иззета безвъзмездно, от която и да друга държавна структура. Именно по тази причина вярваме, че битката ни да опазим целостта на българските театри, за да могат те да изпълняват своите ангажименти в областта на изкуството и културата, е задължение на всеки от нас. Затова се обръщаме към нашите колеги от другите сценични институти, към нашите зрители и към приятелите на Младежки театър с апел за публична подкрепа от всеки, който вярва в тази мисия.

В продължение на десетилетия, Младежки театър нямаше свой дом, мечтаейки някога отново да се завърне „у дома“ – на булевард „Княз Александър Дондуков“ 8. Днес всички разглеждаме с огромно безпокойство възможността 435 кв. м от сградата на Театъра да ни бъдат  отнети с административни методи, с цел настаняване на администрация в центъра на столицата, нямаща нищо общо с културния сектор, независимо от категоричното ни становище, че обсъжданото пространство ще бъде използвано за отглеждане и възпитаване на театралния вкус и човешките ценности на най-ценната част от нашето общество, а именно децата ни! Категорично помещението не е с отпаднала необходимост за Младежки театър!

 Младежки театър „Николай Бинев“ е единственият държавен драматично-куклен театър в София с постоянна трупа и дълбоко вярваме, че е наш дълг да продължаваме да следваме мисията, с която нашият театър е създаден преди 80 години – да бъде място, което обръща специално внимание на децата и младежите. Днес, мечтата ни за обособяването на сцена за куклен театър в рамките на собствения ни имот, изглежда застрашена, но вярваме, че с Вашата подкрепа ще успеем не само да я запазим жива, но и да я превърнем в реалност.

Разчитаме, че всеки, който желае да ни подкрепи, ще се включи в нашия мирен протест, който ще се състои на 30.05. от 10:30 ч. пред Централния вход на Младежки театър и ще дойде, за да изрази личната си позиция. Ще протестираме в навечерието на Международния ден на детето, с надеждата, че следващият Ден на детето ще бъде посрещнат на новата куклена сцена, в която децата да се докоснат до красотата и магията на кукления театър. Убедени сме, че ако всички, които правим и обичаме българския театър застанем рамо до рамо – можем да защитим и опазим неприкосновеността си като храм на изкуството, и отстояваме правото си да създаваме изкуство в собствения си дом, защото днес Младежки театър изпраща това отворено писмо с молба за подкрепа, но утре, автор на това писмо може да бъде екипът на всеки друг държавен или общински културен институт.

 

От екипа на Младежки театър „Николай Бинев“

Михаил Байков – директор

Делян Тодоров – зам.-директор

 
   

 

Автор:
Публикация:
27.05.2022 г. 11:46
Посетено:
543
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/34785-otvoreno-pismo-ot-mladezhki-teatar-nikolay-binev