Общество

Близо 10 хиляди лева дарения за украинските бежанци в България бяха набрани в кампанията “Великден заедно”

В благотворителното събитие се включиха над 20 известни музикални и визуални артисти от България и Украйна

 

Дарения в размер на близо 10 000 лв. бяха събрани в кампанията “Великден заедно”, организирана през последните три седмици в подкрепа на работа на СУОБ "Мати Украйна" за осигуряване на хуманитарна помощ за бежанците, пристигащи в България. В рамките на кампанията се проведе благотворително събитие на голямата поляна в Южния парк, в което се включиха над 20 известни музикални и визуални артисти от България и Украйна. Благотворителният пикник и концерт в навечерието на празника целеше да създаде приятелска атмосфера за украинците в София и да подкрепи набирането на средства за нуждаещите се в България. Събитието беше посетено от няколкостотин украински семейства, а набраните средства по време на събитието възлизат на 4294.24 лв.

На поляната в парка бяха разположен 6 големи великденски яйца, изрисувани от български и украински артисти с техните послания за мир. Едно от яйцата беше откупено Обединена българска банка, която се включи в кампанията с дарение от 5000 лв.

Подкрепата си оказаха и Белослава, Свилен Ноев от “Остава”, Елена Сиракова, Тино, Деси Андонова и Илко Градев, джаз бенд Funkilicious, Камен Алипиев и Цветелина Цветкова, които озвучиха поляната в благотворителен концерт и четене на разкази с подкрепата на Dynacord и Pro Cinemaa. Българските и украински художници и илюстратори, които представиха своите послания на шестте близо двуметрови великденски яйца са Paul Romaniuk (Киев, Украйна), Vicky Knysh (Minushka, България/Украйна), Борислава Караджова Borislava Madeit, България), Михаела Караджова (STALKERSINCE1993, България), Маргарита Димитрова (Subcultura, България), Мария Балева (Pottery and Poetry, България).

Всички събрани средства в кампанията бяха предоставени за хуманитарна помощ на бежанците в България към СУОБ "Мати Україна".

Инициативата “Великден заедно.” бе организирана с подкрепата на Столична община, “Топлоцентрала”, Dynacord и комуникационните агенции “Imp-Act”, “Мини Маркет”, “Propaganda” по идея на украинския PR специалист Владислав Димитров. Подробности за събитието можете да намерите тук.

 

За повече информация:
Симона Василева, simona@imp-act.agency

 

 

Автор:
Симона Василева
Публикация:
03.05.2022 г. 16:48
Посетено:
784
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/34609-blizo-10-hilyadi-leva-dareniya-za-ukrainskite-bezhantsi-v-balgariya-byaha-nabrani-v-kampaniyata-velikden-zaedno