Общество

Дарителската изложба „Купи изкуство за Украйна“ събра над 38 000 лв

Средствата от акцията ще бъдат дарени на фондация Partnership for Every Child за хуманитарна и здравна помощ на деца и семейства в Украйна

 

Дарителската изложба „Купи изкуство за Украйна“ набра 38 527 лв. в помощ на пострадалите от войната в Украйна. В инициативата взеха участие близо 100 артисти с над 250 творби, чийто брой не спря да расте дори след официалното откриване на изложбата. Събраните средства бяха преведени към българската фондация „За нашите деца“, от където са пренасочени директно към тяхната партньорска организация Partnership for Every Child Ukraine (P4ECU) за осигуряване на хуманитарна, здравна и психологическа помощ на деца, настанени в социални домове и приемни семейства, които към настоящия момент все още са на територията на Украйна.

Много български творци се включиха в благотворителната инициатива на The Smarts Group и залата за събития BLVD 138 като дариха своето изкуство, с което избраха да кажат „Не“ на войната и да бъдат съпричастни на пострадалите от конфликта. Сред тях бяха Васил Василев – Зуека, Владимир Карамазов, Виктор Чучков, Владимир Михайлов и група REWIND, Диляна Флорентин, Тео Ушев, Фелия Барух и много други.

Подкрепа оказаха и Rebrand, MyWall.Guru, voodoo print, print.bg и flag flag, които съдействаха за отпечатване и рамкиране на произведенията за изложбата.

„Тази инициатива и нейният мащаб доказа, че изкуството обединява хората, независимо какви и от къде са. Хуманността, човечността и съпричастността в подкрепа на човешките ценности и правото на живот, могат да бъдат изразени чрез различни начини. С подкрепата към инициативата ни, всички тези хора гласно заявиха, че в нашия свят няма място за агресия и война. Със силата на изкуството противодействаме на това безумие и протягаме ръка към най-невинните му жертви – децата.“ – казва Ваня Шалапатова от Фондация „За нашите деца“.

„В момента ситуацията е много тежка. Екипът на Partnership for Every Child Ukraine е разпръснат в 10 области в западните части на Украйна. Колегите помагат на приемни семейства и малки деца, настанени в социални домове, да се преместят на по-безопасни места, доставят храна и материална помощ. В близост до нашия офис паднаха бомби тези дни и нямаме достъп до него. Най-спешна нужда имаме от финансови средства, за да можем да покриваме разходите си за интернет и мобилни услуги, благодарение на които сме в постоянен контакт“, споделя Василина Дибайло, изпълнителен директор на P4ECU, Украйна.

Допълнителна информация относно инициативата може да бъде открита на страницата на BLDV138 във Facebook тук.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
21.03.2022 г. 16:27
Посетено:
653
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/34338-daritelskata-izlozhba-kupi-izkustvo-za-ukrayna-sabra-nad-38-000-lv