Общество

Бургас почита спасителите на българските евреи

Възпоменателна церемония на 10 март от 12 часа пред Паметника на благодарността

Бургас почита спасителите на българските евреи

 

По повод 10 март - Ден на спасението на българските евреи от Холокоста и почит към загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”  организира възпоменателна церемония. Тя ще се проведе на 10 март, четвъртък, 2022 година, от 12 часа пред Паметника на благодарността в зона „Толерантност” пред Община Бургас.

Събитието за отдаване почит към достойни представители на бургаската общественост, които преди 79 години са поели риска  да защитят и спасят своите съграждани евреи от нацистките лагери на смъртта ще събере представители на държавни и обществени институции, учебни заведения и граждани.

„Нека заедно заявим признателността си към хората, останали Човеци в нечовешко време и допринесли за най-големия морален капитал на България – спасяването на цял един етнос в мрачните времена. Днес, когато светът отново се разкъсва и човечността отново е под изпитание, решимостта ни да не допуснем забрава на примера на смелите българи е още по-голяма”, призовава „Алеф”.

В навечерието на паметната дата ученици от седем бургаски училища ще видят филма на Алберта Алкалай „Да помним” и ще се срещнат с неговите създатели. Документалната лента разказва историята на бургаската еврейска общност и съживява част от миналото на Бургас като град на толерантността и солидарността. Филмът ще бъде прожектиран пред учениците в СУ „Св. св. Кирил и Методий”, ППМГ, Руска гимназия, Английска гимназия, Гимназия по туризъм, Гимназия „Г. Раковски” и Гимназия по строителство и архитектура.

Десети март е обявен Ден на спасението на българските евреи с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 година. На тази дата през 1943 година, след активната и решителна намеса на няколко български депутати, православната църква, интелектуалци и граждани, е спряна заповедта за депортиране на българските евреи към нацистките лагери на смъртта. Този безпрецедентен акт остава в световната история и с него България дава вечен пример за хуманизъм и човешка солидарност.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
09.03.2022 г. 16:01