Общество

Денонощен телефон за подкрепа на бежанци разкри Община Русе

Съвместно с БЧК общински служители ще действат на подкрепителния пункт на границата

 

 Денонощен телефон на доверието разкри Община Русе за гражданите, напуснали родината си заради военните действия в Украйна. На 0885208890 всеки новопристигнал в България ще може да получи полезна информация за настаняване, безплатна храна, помощ при административни въпроси и превоз на пътници. Общинските служители ще насочват нуждаещите се към Кризисния център в Русе и общинската база в с. Николово, както и към хотели и къщи за гости. Поддържа се непрекъсната връзка и с всички автопревозвачи на територията на община Русе. Към момента са налични 11 автобуса за общо 447 души.

От утре на ГКПП „Дунав мост“ общинските служители ще дежурят на подкрепителния пункт, който бе обособен по-рано от БЧК – Русе. В него се предлагат храна, напитки и се консултират пристигащите.

В работно време на телефон 082/506 769 и 082/506 702 русенци ще могат да заявят готовността си за подкрепа чрез подслон, храна или по друг начин. Желаещите да приютят бежанци ще бъдат вписани в регистър, който да се използва при недостиг на места за настаняване.

Община Русе призовава гражданите, които искат да дарят стоки от първа необходимост, да го направят чрез организираната от БЧК - Русе кампания. Пунктът е в центъра на ул. "Плиска" 2, където се приемат:

  • нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки;
  • спално бельо;
  • топли завивки;
  • хигиенни материали.

При невъзможност даренията да бъдат оставени там, русенци могат да се обърнат към посочените по-горе телефони на Общината (082/506 769 и 082/506 702), която ще се погрижи за превоза им.

 

           

Автор:
Община Русе
Публикация:
01.03.2022 г. 14:19
Етикети:
Посетено:
581
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/34194-denonoshten-telefon-za-podkrepa-na-bezhantsi-razkri-obshtina-ruse