Общество

Българските интелектуалци срещу антисемитизма и ксенофобията

За човешка толерантност

◊ СЪБИТИЕТО

27 януари е обявен за Международен възпоменателен ден на Холокоста от Европейския съюз и от Обединените нации.

През периода от 30 януари 1933 (когато Хитлер става канцлер на Германия) до 8 май 1945 (края на войната) около 9 млн. евреи, живеещи в Европа, бяха подложени на систематична анихилация. Двама от всеки трима евреи са били убити от нацистите. В резултат е унищожен интелектуалният елит от гениални еврейски учени, професори, художници, поети, писатели, изобретатели, лекари, учители, инженери от 21 европейски държави. Общият брой на жертвите е 6 млн., в това число 1.5 млн. еврейски деца.

Като съвременни представители на българското общество и наследници на добрата традиция на етническата толерантност, на този ден ние изразяваме своето съпричастие и се идентифицираме със скръбта на еврейския народ за тежките загуби и жертви по времето на Холокоста.

Припомняме, че българският интелектуален елит е допринесъл много за спасението на евреите у нас по времето на Холокоста. Учените и интелектуалците на България тогава поведоха нацията ни в защита на своите еврейски съграждани. Инициативата за това излезе от средите на българските адвокати, тръгвайки от Кюстендил с поход срещу депортирането на българските евреи, като в нея се включиха всички прослойки на българската интелигенция.

Ще споменем само една малка част от тях: подпредседателят на Народното Събрание Димитър Пешев, и още 29 от 42-мата депутати, митрополитите Кирил и Стефан и целият Синод на БПЦ; Кюстендилската делегация, съставена от депутата Петър Михалев; Висшият адвокатски съвет; Съюзът на българските адвокати; Дружеството на видинските адвокати; Българският лекарски съюз; Съветът на пострадалите от войните; Съюзът на дружествата на художниците; Централната консистория на евреите; Съюзът на популярните банки, Софийската, Пловдивската, Ючбунарската и Лозенската популярни банки; Отечественият фронт; Служителите от Консулско-стопанската дирекция при МВнР и вероизповеданията, легационни съветници Никола Ванчев, Хенри Левенсон и д-р Любен Златаров; равин Даниел Цион и равин д-р Ашер Хананел; Соломон Левиев; Екатерина Каравелова; Сдружението на търговските помощници; Дружеството на новите художници; художниците-евреи; Любомир Лулчев; Стоян Костурков; Лиляна Паница, в. "Работническо дело"; курсисти от Учителския институт.

Като техни духовни приемници, ние, българските учени и преподаватели от Академични приятели на Израел, заставаме срещу каквито и да било форми на антисемитизъм и ксенофобия, както в академичните среди, така и в нашето общество.

В това време на размисъл ние сме обезпокоени от приликите на нашето време с миналото. Антисемитизмът отново се надига в Европа, а някои световни лидери дори призовават за унищожаването на Държавата Израел. Старите лъжи на миналото все още се повтарят в днешна Европа и дори доказаните исторически факти на Холокоста биват отричани, поставяни под въпрос и подлагани на съмнение.

Не можем да останем безмълвни и безучастни, особено когато в обществото ни се надигат ниски страсти и нехуманни тенденции. Обезпокоени сме от някои отделни изяви на антисемитизъм и в нашата страна - клевети и статии срещу евреи, антисемитска литература, както и изолирани случаи на насилие или словесни изяви в интернет форумите.

С цялата отговорност като учени искаме да припомним, че еврейският народ е дал много за цивилизацията на човечеството. Много медицински пробиви са направени от учени с еврейска кръв. Светът е бил обогатен от влиянието на еврейски композитори, диригенти, пианисти и оперни певци, много изследователи, политици, спортисти, журналисти и философи.

Убедени сме, че българските учени и интелектуалци ще застанат чрез своята гражданска позиция на страната на справедливостта, човешката толерантност и милосърдието, срещу расовите предразсъдъци и бруталността.

След като е било възможно Холокоста да бъде спрян на местна почва в България, то ние вярваме, че той може да бъде спрян
и днес.
 

Академични приятели на Израел
За контакти: д-р Л. Танчева
имейл: lyubka@bio.bas.bg


◊ ИНИЦИАТОРИТЕ

АПИ е неформално сдружение и инициатива на учени, интелектуалци и изследователи в областта на науката и университетските среди в България, създадено през юли 2004. Част от членовете й работят по съвместни научни проекти рамо до рамо с учени от Израел.

Автор:
Л. Танчева
Публикация:
27.01.2007 г. 17:49
Посетено:
622
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/3415-balgarskite-intelektualtsi-sreshtu-antisemitizma-i-ksenofobiyata