Общество

Търсят се новите "Училища за пример" от цялата страна

Държавните и общински училища кандидатстват до 31 март за участие в едноименната цялостна програма за професионално развитие на училищни екипи

Търсят се новите "Училища за пример" от цялата страна

 

Започна кандидатстването за третия випуск на програма "Училища за пример" на Фондация "Заедно в час". Програмата за професионално развитие на цели училищни екипи е двугодишна и подкрепя училищата устойчивото да подобряват лидерските и преподавателските си практики и да допринасят за успеха на всички ученици в училището. 

За третия випуск "Училища за пример" ще бъдат избрани 25 училища от цялата страна, а крайният срок за кандидатстване е 31 март през формуляр на сайта www.zaednovchas.bg.

След него предстоят структуриран процес на подбор и събеседване с представители на училищата преди финалния избор на участниците в програмата. 

"Програмата е особено ценна в момента, защото отговаря и на част от новите нужди на училищата, породени от пандемията и дистанционното обучение – умения за справяне с предизвикателствата и несигурността на бъдещето, въвеждането на нови методи на преподаване и сплотяване и ефективно организиране на училищната общност.", споделя Ивелина Пашова, ръководител „Обучения на училищни екипи" в „Заедно в час"

Кой може да стане част от програмата

В програма "Училища за пример" могат да кандидатстват всички държавни и общински училища в страната, без значение от населеното място, броя учители и профила на училището и предизвикателствата, с които се сблъскват. Ключово условие за участие е училищните екипи да са мотивирани и да търсят училищна промяна, която поставя учениците в центъра на обучителния процес.

Участието в програмата е безплатно за училищните екипи. Всички обучения са регистрирани в Министерство на образованието и учителите получават съответния брой кредити. 

Какво включва програмата

"Училища за пример" е единствената цялостна програма за професионално развитие на училищни екипи в България. Тя се състои от две неразделни части:

  • Курс "Лидерство в училище", който надгражда управленските умения на училищния колектив да допринася за по-задълбоченото учене на всички ученици чрез доказани подходи от практиката и науката.
  • Курс по избор на училището (Умения на 21. век, STEM, Езиково подкрепящи училища, Социално-емоционално учене), свързан с различни методи на преподаване, който надгражда уменията на учителите да прилагат ефективно педагогически практики в конкретна област, спрямо нуждите на самото училище.

Участниците в програма "Училища за пример" преминават през съвременни обучения, приложение в практиката на наученото, надграждаща подкрепа от ментор и работа в професионална общност със споделяне на опит. 

"Училища за пример" до момента

Програмата прие първия си випуск учители през 2020 г., като в момента работи с 50 училища и близо 500 учители и директори от цялата страна. Сред участниците в програмата има огромно разнообразие от училища - начални, основни, средни, математически, профилирани и професионални гимназии, както и едно спортно училище. 95% от учителите и директорите споделят, че "Училища за пример" помага на училищния екип да работи за подобряване на образователните резултати и благосъстоянието на учениците, а 91% смятат, че програмата им дава конкретни инструменти и практики, които да интегрират в работата си.

За "Заедно в час"

Фондация "Заедно в час" повече от 11 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система.

 "Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България" и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.

* * *

Вижте още истории на "Училища за пример":

Училище за пример: СУ "Екзарх Антим I" гр. Казанлък
Училище за пример: СУ „Панайот Волов", Шумен

 

 

Автор:
Павлина Радославова, “Заедно в час”
Публикация:
13.02.2022 г. 13:09
Посетено:
2432
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/34113-tarsyat-se-novite-uchilishta-za-primer-ot-tsyalata-strana