Общество

Представители на Комисията по политиките за българите извън страната в НС се срещнаха с експерти от ИЕФЕМ – БАН

Срещата е инициирана от г-жа Антоанета Цонева - председател на Комисията

 

Представители на Комисията по политиките за българите извън страната в НС се срещнаха с експерти от ИЕФЕМ – БАН

На 20 януари 2022 г., в една от залите на Националния етнографски музей се проведе среща между представители на Комисията по политиките за българите в чужбина на НС и експерти от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Срещата беше инициирана от г-жа Антоанета Цонева, председател на Комисията и проф. д-р Владимир Пенчев, директор на ИЕФЕМ – БАН, а сред гостите беше и г-жа Теодора Ангелова, председател на Националния център за парламентарни изследвания.

Основните теми, обсъждани на събитието, включваха проблемните аспекти в законодателството, свързани с културните и образователни политики, касаещи българите зад граница. Бяха коментирани законодателните казуси и потребности, които са различни за българите в Бесарабия и на Балканите, за сънародниците ни в Европа и извън нея, за наследниците на българските емигранти от второ и трето поколение и др. Разисвкани бяха въпросите свързани със запазване на българското самосъзнание.

Експертите от ИЕФЕМ – БАН отправиха редица препоръки, базирани на дългогодишната им работа сред общности на сънародниците ни в чужбина, и се ангажираха да съдействат на депутатите за установяване на контакти и включване на различни емигрантски организации в състава на Обществения съвет към Комисията.

Двете страни се съгласиха, че това е едва първата от поредица срещи, необходими за изграждането на ползотворни отношения и постигане на реални и добри резултати. Поставено бе едно успешно начало на сътрудничество между законодателната власт и представители на академичната общност в страната.

 

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
24.01.2022 г. 12:23
Етикети:
българи зад границасрещаИЕФЕМ - БАН
българско самосъзнание
проф. д-р Владимир Пенчев
Народно събрание
Антоанета Цонева
Комисия по политиките за българите извън страната
Посетено:
878
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/34030-predstaviteli-na-komisiyata-po-politikite-za-balgarite-izvan-stranata-v-ns-se-sreshtnaha-s-eksperti-ot-iefem-ban