Общество

"Долу Винету!" - протест в библиотеките

Повод за протеста е фактът, че единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата

На 1 ноември – Деня на народните будители, в библиотеките ще се проведе протест под мотото „Долу Винету!“ – срещу недостатъчните бюджети, поради които заплатите са близки до минималната.

Пред библиотеките ще бъдат поставени плакати с горния лозунг, тъй като романът Винету се превърна в метафора на бездуховността и липсата на отношение към културата.

Повод за протеста е фактът, че единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата. Във всички останали браншове в културата – театри, музикални и танцови изкуства, а от това лято и в музеите и галериите –  Министерството на културата е подписало споразумения, с които за отделните длъжности се определят коефициенти спрямо минималната работна заплата за страната (МРЗ). Така при нарастването на МРЗ ще нарастват и всички заплати в съответното учреждение.

Единствено за библиотеките Министерството на културата предлага това да стане „при наличие на средства в бюджета” – каквото условие няма в споразуменията с другите браншове. Библиотеките, съхраняващи духовността на нацията, за пореден път са оставени на условието „ако има”.

В символичния протест ще участват Националната библиотека, регионалните библиотеки във Варна, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, Силистра, Хасково и др.

 

 Ганчо Ганчев, член на Управителния съвет на Независима синдикална федерация „Култура“ – КНСБ, и председател на синдикалната организация на КНСБ в Националната библиотека

Автор:
Публикация:
01.11.2021 г. 10:03
Посетено:
610
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/33611-dolu-vinetu-protest-v-bibliotekite