Общество

Георги Янев и Оркестър Орфей

Регионални традиции, балкански мелодии и повлияни от джаза импровизации

Георги Янев и Оркестър Орфей
Георги Янев и Оркестър Орфей


◊ ВИРТУОЗИТЕ
 
Георги Янев (цигулка)
Пепа Янева (вокал)
Тончо Тонев (акордеон)
Орлин Памуков (кларинет)
Евгения Калайджиева (вокал)
Цветелина Янева (вокал)  
Владимир Петков (кийборд)
Костадин Костов (барабани)

"Трудно ми е да опиша това, което чух по време на концерта на оркестър „Орфей”, трудно ми е да изразя възхищението си от чутото. Мога да направя само едно сравнение – цигулката на Георги Янев се намира някъде между цигулките на Жан-Люк Понти и Лакшминараян Шанкар, вероятно поради факта че България е някъде по средата между Франция и Индия.”
                                                      Милен Панайотов


◊ ОЩЕ

Когато Георги Янев и Петър Ралчев основават в Пловдив Оркестър Орфей, те едва ли могат да допуснат, че с това поставят начало на революция в българската музика. В края на 70-те музиката на Янев и Ралчев – пъстра смесица от български регионални традиции, балкански мелодии и повлияни от джаза импровизации, която някои нарекоха „балкански джаз”, бързо се превърна  в алтернатива на официозния фолклор.

Георги Янев не само превърна цигулката в народен инструмент, самия той е определян от критиците като изключителен виртуоз и новатор. Джаз фразировките са само една малка част от богатството на неговата музика, в която експериментът със стиловете и звученето не познава ограничения и табута. Дионисиевският характер на неговата музика взривява сцената и превръща концертите в истински народни веселия.

В групата участва и съпругата на изпълнителя – Пепа Янева, една от големите тракийски певици на България. Съставът на групата е от млади музиканти, някои от които обаче се ползват с изключителна популярност, като например кларинетиста Орлин Памуков, известен със 72-часовите си свирения без прекъсване.

Групата подготвя нов албум, чийто дебют бе на миналогодишния Фестивал „Джаzz +”. През миналата година групата се представи пред публика в Италия, Чехия, Белгия и Австрия на фестивали от ранга на Balkan Fever, провеждан във Виена през месец май.
Автор:
Виктор Лилов
Публикация:
12.01.2007 г. 16:00
Посетено:
8263
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/3335-georgi-yanev-i-orkestar-orfey