Общество

Над 20 000 български учители обменят стратегии за преподаване, ресурси и уроци през образователен уебсайт

За 15 септември prepodavame.bg подарява безплатен видео курс за учители за Култура на класната стая

Над 20 000 български учители обменят стратегии за преподаване, ресурси и уроци през образователен уебсайт

 

Нов сайт с полезна информация, практични ресурси, разработени уроци и стратегии за по-добро преподаване вече подкрепя работата на учителите и училищата в България. Сайтът prepodavame.bg за близо година се превърна в най-голямата и полезна платформа за педагогически специалисти в страната, където всеки начинаещ или опитен професионалист намира адекватна информация, съвременни уроци и приложими стратегии по разнообразни образователни теми. До момента в сайта има над 300 публикувани материала, които се използват от над 20 000 учители и онлайн потребители.

Сайтът е създаден от екипа на фондация "Заедно в час" първоначално като платформа за споделяне на добри практики от международния проект FIERST. Положителните отзиви на учителите в проекта и липсата на достъпна единна платформа за споделяне на работещи практики и ресурси провокират екипа да развие идеята и да допълни съдържанието на сайта с нови теми и формати, нови автори и функционалности.

"През годините в "Заедно в час" многократно сме виждали, че в образователната система има изключителен ресурс от знания, които обаче често остават ограничени до практиките на определен учител в класната стая или училище. Мисията на Prepodavame.bg е да споделим това знание, да разпространим добрите примери от училища в цялата страна, но също да подкрепим учителите, които търсят начини да бъдат полезни на своите ученици с работещи идеи, изпробвани практики и съвременна информация за нови тенденции в образованието.", споделя Петко Иванов, главен редактор на сайта и ръководител "Технологии, операции и маркетинг" в "Заедно в час". 

Сайтът набира популярност именно през добри практики за преподаване в условията на дистанционно обучение, като те включват не само използването на конкретни платформи, но и техники за ангажирането на учениците, идеи и стратегии за преподаване в онлайн среда и др.

Безплатен видео курс за началото на годината

За началото на учебната година сайтът дава на всички учители безплатен достъп до специализиран видео курс Култура на класната стая. Курсът e изключително ценен за всички учители, които искат да изградят конструктивна работна среда в клас и да развият умението да управляват класната стая, като същевременно насърчават учениците да участват активно в учебния процес, да бъдат чути, да се чувстват разбрани и оценени. 

Курсът стъпва както на опита на "Заедно в час", така и на световни тенденции и практики за ефективно управление на класната стая. Учителите могат да изгледат курса след регистрация на сайта.

Добри практики от учители за учители

Авторите и редакторите на сайта prepodavame.bg са действащи професионалисти с опит като учители, психолози и обучители, което помага да подбират и оформят информацията, така че да е максимално полезна на преподавателите и образователните експерти в страната. Основната част от добрите практики на сайта са споделени от български класни стаи, но екипът също адаптира и споделя и доказани практики от опита на образователни системи и преподаватели от цял свят.

Освен добри идеи от класни стаи prepodavame.bg предоставя и полезна съвременна информация и разработени уроци в няколко ключови раздела:

  • Умения на 21 век;
  • Социално-емоционално учене;
  • Дигитално училище (ефективно използване на онлайн платформи за преподаване);
  • Работа с родители;
  • Деца с различен майчин език. 

Сайтът позволява на учители от цяла България също да споделят своя опит и да изпращат добри практики от класните стаи като външни автори. За да създаде истинска общност на споделяне и развитие, сайтът поддържа активни канали в социалните мрежи - фейсбук група за споделяне и обсъждане на различни идеи, както и вайбър група и седмичен бюлетин, от които учителите могат да следят всички нови статии, допълнителни възможности и конкурси в сферата на образованието.

Какво предстои през новата учебна година

През следващите месеци сайтът ще продължи своето развитие с нови теми и авторски материали. Още през септември на сайта ще могат да бъдат поръчани първите специализирани учебни материали за ученици с различен майчин език, създадени като част от проекта "Разбираш ли езика на училището?" на Фондация "Заедно в час", сдружение EducArt и Тръст за социална алтернатива. През есента сред темите в сайта ще бъдат добавени още Уроци по права на детето, подходящи за час на класа, разработени съвместно с УНИЦЕФ. Ще бъдат допълнени още уроците за социално-емоционално учене на Световната банка за ученици в прогимназиален и гимназиален курс, а през годината се очакват и нови видео курсове, свързани с различни актуални теми. 

 

Автор:
Фондация “Заедно в час”
Публикация:
04.09.2021 г. 16:59
Посетено:
1057
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/33285-nad-20-000-balgarski-uchiteli-obmenyat-strategii-za-prepodavane-resursi-i-urotsi-prez-obrazovatelen-uebsayt