Общество

Защо любовта има значение

Или как Сдружение „Еквилибриум“ прави възможни невъзможните неща

Защо любовта има значение

 

На 26 август Мани* ще навърши две годинки. Ходи, ако го държиш за ръка, прави самостоятелни стъпки. Ориентира са добре, смее се на глас, пляска с ръце, общува с мимики и търси вниманието на близките. Може да се заиграе сам, разбира, ако му се скарат, сърди се. Всяка сутрин се събужда с усмивка.

Само допреди няколко месеца обаче животът на момченцето е бил под въпрос, разказват от русенското Сдружение „Еквилибриум“. Специалистите управляват Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания с потребност от постоянна медицинска грижа в Русе.

През един горещ летен ден на 2019-а екипът на „Еквилибриум“ е поканен от русенския отдел „Закрила на детето“ да се включи в среща за определяне на съдбата на Мани. Бебето страда от гигантска хидроцефалия (болест, при която главата се уголемява и нарушава жизнените функции). Предстои приемането му в Центъра. Срещата се провежда в университетската болница „Канев“, в присъствието на майката и социалния работник на лечебното заведение. Майката е категорична, че не може и не желае да се грижи за детето си, иска то да бъде “оставено в дом”. От страна на лекарите прогнозите за детето не са обнадеждаващи. По думите на майката, в осмия месец на бременността ѝ е била информирана от лекар, че детето, което ще роди, ще бъде с голяма глава, която ще продължи да расте и ще доведе до летален изход.

Непосредствено след раждането детето е консултирано с неврохирург. Направен е скенер на глава и е установена гигантска вътрешна хидроцефалия, допираща до мозъчната кора, и мозъчна атрофия с екстремно нарастване на обиколката на главата. Софийски лекари първоначално отказват операция.

След като Мани е настанен в Центъра за постоянни медицински грижи на „Еквилибриум“, екипът на сдружението продължава да настоява и да търси мнението на различни неврохирурзи. Свързват се с проф. д-р Христо Цеков от Сити клиник Аджибадем Токуда болница в София. Уговарят детето да бъде прието за диагностика и лечение. Следва още един преглед от педиатър и неврохирург от УМБАЛ „Канев“ АД - Русе. Специалистите се опасяват, че съществува реален риск за живота на детето, ако се транспортира до София. Изпращат образните изследвания на софийския хирург. Проф. Цеков преценява, че е възможно оперативно лечение и се наема да извърши спасителната операция.

За времето на престоя на детето в Центъра за постоянни медицински грижи, докато дойде момента за операцията, обиколката на главата му расте екстремно. Само за последните три седмици преди решителния момент нарастването е с 12 см, разказват от „Еквилибриум“. Те завеждат детето в София, операцията преминава успешно, процедурата изисква специален имплант.

Специалистите от „Еквилибриум“ фокусират усилията си върху това Мани да бъде изведен от Центъра и да му се осигури семейна среда. Работят в контакт с отдел „Закрила на детето“ в Русе.

Днес Мани има свое приемно семейство, където се чувства щастлив и обичан. Посещава Дневния център за деца с увреждания към Обединени детски услуги „Слънчо“ на „Еквилибриум“. Специалистите наблюдават значителна положителна промяна в емоционалното му и физическо развитие, след като детето е настанено в семейна среда.

„Поддържаме непрекъсната връзка с майката (тя е в чужбина), изпращаме ѝ актуална информация за Мани и осъществяваме онлайн срещи между майката и детето. Насърчаваме я, когато е готова да се съберат отново заедно“, разказват от „Еквилибриум“.

Историята на Мани е поредното доказателство, според русенското сдружение, че всяко усилие в името на децата си струва. А екипът на „Еквилибриум“ просто не се отказва да търси и намира най-добрите решения за децата, да се бори за тях и да успява въпреки трудностите.

*Името на детето е променено, за да се опази неговата самоличност. Затова е скрито и лицето му на приложените снимки.  

______________

За контакт: Елена Петкова, Еквилибриум

Автор:
Публикация:
22.08.2021 г. 12:41
Етикети:
Посетено:
1205
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/33233-zashto-lyubovta-ima-znachenie