Общество

Представяне на архитектурния проект за възстановяване на Клуба на дейците на културата във Велико Търново

10 юли, 9:30 ч., в двора на Клуба на дейците на културата (КДК) във Велико Търново

Представяне на архитектурния проект за възстановяване на Клуба на дейците на културата във Велико Търново

 

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на архитектурния проект за възстановяване на Клуба на дейците на културата във Велико Търново

На 10 юли от 9:30 ч. в двора на Клуба на дейците на културата (КДК) във Велико Търново екипът на пространство за социални и културни събития ТАМ организира представяне на архитектурния проект за възстановяване на сградата.

След презентацията ще се проведе разговор, в който граждани ще могат да задават своите въпроси към архитектите и екипа на ТАМ и ще се обсъдят принципите, залегнали в каузата за обживяване на КДК и тази част от Велико Търново.

Автори на проекта са архитектите от Atelier IA, които напълно безвъзмездно подкрепят каузата за възстановяване на помещенията на приземния етаж и лятната градина в КДК. Деница Инджова-Ангелова и Емил Ангелов основават студиото си през 2017 г. след като преди това са работили по интердисциплинарни проекти в Берлин, Лондон и Ланс, Франция.

Проектът на Atelier IA има за цел да осъвремени пространствата, като акцентира върху архитектурните ценности на сградата и съхрани спомена за нейното историческо минало. По предварителни изчисления инвестицията възлиза на повече от 50 000 лв. За реализирането на проекта започва и фондонабирателна кампания под надслов „Бъдеще за КДК“.

През април тази година община Велико Търново отдаде под наем за период от 5 години помещенията на приземния етаж на пространство за социални и културни събития ТАМ. Това се случи в резултат на обществена дискусия за бъдещето на Клуба на културните дейци, която започна през есента на 2020 г. Екипите на ТАМ и Социалната чайна във Варна представиха пред обществеността своята визия за превръщането на КДК в съвременен културно-социален център, който да предложи на местните общности и гостите на Велико Търново място за диалог и разнообразна програма от културни събития. В същото време идеята е мястото да предоставя възможности на младежи от рискови социални групи да получат първа работа и подкрепа чрез менторска програма.

Стотици хора припознаха каузата и публично заявиха подкрепата си за създаването на това ново и важно за града място. А от април насам десетки доброволци от България и чужбина се включиха в разчистването на КДК.

Повече информация за събитието тук: https://www.facebook.com/events/576954163669494/

*

ТАМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития. ТАМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие в културния и социален живот на града, алтернативни образователни модели.

 

Автор: ТАМ Велико Търново
09.07.2021 г. 14:39
Посетено: 593
Етикети: Велико Търново, ТАМ, възстановяване на Клуба на дейците на културата, архитектурен проект, пространство за социални и културни събития
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/33089-predstavyane-na-arhitekturniya-proekt-za-vazstanovyavane-na-kluba-na-deytsite-na-kulturata-vav-veliko-tarnovo