Общество

Поклон пред "Стената на българските праведници"

В двора на 134 СУ "Д. Дебелянов" в София бе открит уникален мемориал

Поклон пред "Стената на българските праведници"

 

На 10 юни в двора на 134 СУ „Димчо Дебелянов” в София бе открит мемориалът „Стена на българските праведници”. Става дума за двайсетимата доблестни наши сънародници, посветени в това почетно звание от Световния център  за възпоменание на Холокоста. Както е известно, то се дава на хора от нееврейски произход, които с риск за живота си са спасявали евреи от нацистко изтребление по време на Втората световна война. Издирването и увековечаването на паметта им е една от дейностите на създадения от държавата Израел през 1953 година мемориал „Яд ва-Шем“.

Нашият мемориал, единствен в света, е изработен по идея и със средства на Роман Стоянов, един от потомците на тези герои и основател на Българо-еврейския културен институт. Барелефът, на който са изобразени ликовете на нашите праведници, е дело на скулптора Борис Борисов, майстор на подобен род произведения. Ликовете на спасителите се изобразени в една линия, знак за тяхната равнопоставеност.

Официални гости на събитието бяха вицепрезидентът Илиана Йотова, служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, зам.-министърът на образованието Мария Гайдарска, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, представители на дипломатически мисии в България, на Светия синод и други  религиозни общности у нас, потомци на праведниците, културни дейци, общественици, ученици, граждани...

Според директорката на училището Весела Палдъмова то е мултикултурна общност и това е причината този мемориал да бъде поставен точно тук, като израз на почитта и уважението на младите хора към всички тези българи, които са жертвали своя собствен живот, живота на свои близки, домовете и имотите си, за да спасят чуждия живот.

Никога не бива да се забравя, че за разлика от почти всички европейски страни, през Втората световна война България запази своите граждани евреи от депортиране в нацистките концлагери. Спасението им става общонационална кауза, в която взимат участие политици, духовници, творчески и обществени организации, обикновени хора. С една дума – целият народ.

Представителна извадка от спасителите са двайсетимата, чиито образи и имена са врязани в барелефа: софийският митрополит Стефан, пловдивският митрополит Кирил, кюстендилската „петорка” – зам.-председателят на Народното събрание Димитър Пешев, народният представител Петър Михалев, адвокатът Иван Момчилов, търговецът Асен Суйчмезов, учителят и виден македонски революционер Владимир Куртев, а също така и Атанас Костов, Станка Стойчева, Надежда Василева, Васил Иванов, Рубин Димитров, политикът Димо Казасов, Спиро Данков, Михаил Михайлов, Павел Герджиков, Анна Попстефанова, Анна Сърчаджиева, Вера Ичкова-Пасева, Младен Иванов.    

„Нашата цел не е просто да издигнем паметник на българските герои, а да запазим живия смисъл на тяхното дело и да покажем, че НИЕ ПОМНИМ” – каза в изказването си Роман Стоянов. – Желанието ни е да обединяваме хората, които обичат България и същевременно уважават и ценят приноса на евреите и еврейската общност за развитието ѝ”.

А на всички нас много ни се иска чрез този мемориал да се съхрани жива паметта, така че никога повече да не се допуска кошмарът на концлагерите, антисемитизма и ксенофобията.

 

Автор:
Асен Милчев
Публикация:
11.06.2021 г. 16:21
Етикети:
мемориал
Борис Борисов
Българо-еврейски културен институт
134 СУ "Д. Дебелянов"
Роман Стоянов
„Стена на българските праведници”
Посетено:
1077
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/32918-poklon-pred-stenata-na-balgarskite-pravednitsi