Общество

13 студенти от Нов български университет получиха стипендии за работата си като доброволци в борбата срещу COVID – 19

НБУ насърчава гражданската активност и солидарността

13 студенти от Нов български университет получиха стипендии за работата си като доброволци в борбата срещу COVID – 19

 

13 студенти от Нов български университет получиха стипендии за работата си като доброволци в борбата срещу COVID – 19.

На тържествена церемония на първи март 2021 г. Ректорът на НБУ проф. Пламен Дойнов, д.н., връчи сертификати на студентите, помагали на лекари, пациенти на отделения и техните близки, възрастни и самотни хора, по време на пандемията.

„Основната ни идея беше да подкрепим онези, които участват в организиране на доброволческа дейност или участват самите те като доброволци в държавни институции, болнични, общински и други структури. Ние се гордеем, че в Нов български университет има такива студенти, които защитават и ценностите на свободата, и каузата на справедливостта.“, отбеляза проф. Пламен Дойнов, д.н.

Водещият на церемонията, гл. ас. д-р Георги Гочев – декан на ФБО, приветства студентите доброволци с думите: „Днес е много хубав ден за връчване на такива стипендии, защото е двоен празник. От една страна празнуваме началото на пролетта, което свързваме с надеждата за повече здраве. А от друга страна е първият ден от нашия пролетен семестър, който свързваме с желанието за повече знания и академични постижения. Стипендиите целят именно това, целят да развиват стремежите ни към повече здраве и стремежите ни към повече знание. “

Стипендиите ще покрият 50% от таксата за обучение на студентите доброволци за пролетния семестър на учебната 2020/2021 г. Целта на ръководството на НБУ е по този начин да насърчи гражданската активност и солидарността.

Смисъл, мотивация, благодарност и удовлетворение. Това е равносметката след стотиците изработени часове от студентите на НБУ, протегнали ръка на хората пострадали от пандемията.

Александър Димов, студент в програма „Право“ на НБУ прекарва месеци като доброволец в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и споделя: „Радвам се, че успях да подпомогна медицинските екипи на България в борбата им с COVID-19 и се надявам да съм бил пример за други доброволци, които да ме последват.“. Колегата му oт програма „Право“ Калина Кирилова разказва за своя опит от първо лице: „Това е изживяване, което не може да се сравни с нищо друго. И искам да кажа на всеки един да го направи, защото е невероятно.“.

Симеон Симеонов от програма „Политически науки“ на НБУ и до днес помага на хора в нужда като доброволец в сдружение „Верният настойник“. Благодарен е на университета, че  насърчава доброто и припомня, че ръка, която дава, никога не обеднява.

Младите хора да не бъдат статисти в това, което се случва около тях, а да са активни, призова студентът в програма „Връзки с обществеността“ Петър Петров, който месеци наред разнася храна на самотни възрастни хора. Константин Стаев, участвал като доброволец в „Първа инфекциозна клиника“ на ВМА споделя: „Държавата ни има нужда от това да си подадем ръка, да загърбим различията си, за да изградим едно по-стабилно и по-здраво свързано общество.“

Още 14 частични социални стипендии ще получат студенти, загубили близък човек от семейството или останали без работа по време на пандемията. Те ще получат еднократна помощ в размер до 30% от семестриалната такса за пролетния семестър на учебната 2020/2021 г.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
02.03.2021 г. 11:22
Посетено:
794
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/32394-13-studenti-ot-nov-balgarski-universitet-poluchiha-stipendii-za-rabotata-si-kato-dobrovoltsi-v-borbata-sreshtu-covid-19