Общество

Училищата от цялата страна могат да обучат безплатно екипите си с програмата "Училища за пример"

Крайният срок за кандидатстване е 30 март 2021 г.

◊ ПОКАНА

Училищата от цялата страна вече могат да кандидатстват за втория випуск на програмата за професионално развитие "Училища за пример" на Фондация "Заедно в час". Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик. Програмата е особено ценна в момента, защото отговаря на част от новите нужди на училищата, породени от пандемията и дистанционното обучение - умения за справяне с предизвикателствата и несигурността на бъдещето, въвеждането на нови методи на преподаване и сплотяване и ефективно организиране на училищната общност. 

Крайният срок за кандидатстване е 30 март през формуляр на сайта www.zaednovchas.bg

След него предстоят процес на подбор и събеседване с училищата преди финалния избор на участниците в програмата. За участие в програмата могат да кандидатстват всички държавни и общински училища в страната, без значение от населеното място, броя учители и профила на училището. Ключово условие за участие е училищните екипи да са мотивирани и да търсят училищна промяна, която поставя учениците в центъра на обучителния процес.

"Динамичната среда, в която живеем, изправя българското образование пред все по-големи изпитания. Това налага инвестиция преди всичко в развитието, адаптивността и лидерството на училищните екипи, които са ангажирани с осигуряването на достъп до качествено образование за всяко дете. С програма "Училища за пример" подкрепяме екипите на училищата именно в тази посока - през полезни практични обучения, иновативни практики, споделен опит, работещи решения и възможност всеки екип да приспособи инструментите за своите нужди и контекст.", споделя повече за добавената стойност на "Училища за пример" Ивелина Пашова, ръководител на програмата.

 

◊ ПРОГРАМАТА

Програма „Училища за пример" е двугодишна и се състои от две неразделни части: курс „Лидерство в училище" и допълнителни курсове по избор на училището, свързани с различни методи на преподаване. Всеки курс включва работа по конкретен училищен проект, надграждащи обучения и менторска подкрепа. Програмата е наследник на успешната Академия за лидери в образованието на Фондация „Америка за България" и стъпва върху натрупания през годините опит в обученията на екипа на „Заедно в час".

Участието в обученията и менторската подкрепа са безплатни за училищните екипи. 

Пилотното издание на програмата започна през миналата година с 26 училища от 15 области на страната с разнообразен профил и контекст. Заради пандемията всички обучения до момента се провеждаха в онлайн форма. 

 

◊ ОБУЧИТЕЛИТЕ И МЕНТОРИТЕ

Освен обучения за лидерските екипи в рамките на програмата, училищата преминават още през менторска подкрепа, която се осъществява от опитни учители, директори и образователни експерти. Менторите посещават училищата и им помагат при изпълнението на заложените цели по време на цялата програма. Всички те са възпитаници на програма „Нов път в преподаването" на „Заедно в час" и "Академия за лидери в образованието" с опит в обучението на учители. 

Обученията в програмата са създадени от екипа на „Училища за пример", в който основните експерти са Ивелина Пашова, Кристина Николова и Симеона Маринова. Те имат богат опит като обучители в образованието и социалната сфера. В разработването им са участвали и външни консултанти и експерти в образованието като д-р Рита Санчез Гонсалез и д-р Александра Томас от Колумбийския университет в Ню Йорк.

* * *

За Фондация "Заедно в час"

"Заедно в час" е неправителствена организация, която вече 10 години работи за осигуряване равен достъп до качествено образование за всяко дете. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. "Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.

 

Автор:
Фондация “Заедно в час”
Публикация:
20.01.2021 г. 16:20
Посетено:
747
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/32236-uchilishtata-ot-tsyalata-strana-mogat-da-obuchat-bezplatno-ekipite-si-s-programata-uchilishta-za-primer