Общество

Объркаха автора на релеф за Министерството на културата в аукцион

Борис Дерменджиев: "Авторът на релефа е друг!"

Объркаха автора на релеф за Министерството на културата в аукцион

 

Преди дни в един от най-известните български аукциони за продажба на изкуство се появи стар бронзов плакет на Министерството на културата. Продавачът е обосновал предположение, че автор на скулптурния релеф е баща ми Крум Дерменджиев.  
  
Тъй като в последните години зачестиха подобни обърквания, искам да използвам случая да опровергая изнесената информация, защото не е вярна. 

Релефът, като стил на работа не съвпада със стила на баща ми, като скулптор. Освен това аз съм изследвал голям обем информация свързана  с творчеството му и никъде няма данни той да е правил някога такъв плакет за Министерството на културата. Освен това баща ми се подписва с друг почерк.
  
Аргументите на продавача обявил плакета за творба на баща ми са, че на него има инициали "К. Д.", които обаче със същия успех биха могли да означават например и Крум Дамянов. 

Преди няколко години "Площад Славейков" обърка името на скулптора Крум Дамянов с това на Крум Дерменджиев, отразявайки откриването на галерията Квадрат 500 в столицата. След коментари във фейсбук грешката в сайта беше поправена.

Друг подобен случай имаше и когато пред "Свободен народ" паметникът на Димитър Благоев в Благоевград беше обявен за "паметник разединяващ хората в града", чийто автор бил Крум Дерменджиев. В действителност обаче авторът му е Борис Гондов, а не баща ми.

Крум Дерменджиев има достатъчно много на брой хубави свои произведения в творчеството си и затова няма нужда да му се приписват чужди такива, като авторство. 

И за да не стават такива обърквания, хубаво е да се знае, че сега във фейсбук страницата  "Крум Дерменджиев - скулптор" могат да се разгледат снимки на много от скулптурите, на които той е автор.  

 

Автор:
Борис Дерменджиев
Публикация:
24.11.2020 г. 01:49
Посетено:
2589
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/32021-obarkaha-avtora-na-relef-za-ministerstvoto-na-kulturata-v-auktsion