Общество

БНР отправя покана за обществена дискусия по промените в Закона за радиото и телевизията

Към слушателите и читателите на съдържанието на Българското национално радио

БНР отправя покана за обществена дискусия по промените в Закона за радиото и телевизията

 

Българското национално радио отправя покана за обществена дискусия по промените в Закона за радиото и телевизията. 

Както стана известно, в публичното пространство, след близо половингодишна съвместна работа на група експерти от БНР, БНТ, СЕМ, Министерството на културата, Министерството на финансите, Сметната палата и независими медийни професионалисти, министърът на културата Боил Банов взе еднолично решение да премахне текстове от подготвения Законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията.  

Министърът обоснова това свое решение с мотива, че отговаря на желание на група интелектуалци, които по-рано тази година протестираха срещу възможността да се увеличи продължителността на мандата на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. 

Както е видно от варианта, който експертната група предложи като краен резултат от своята работа, министърът е извадил от законопроекта не само поправки, засягащи продължителността на мандатите на генералните директори, но и законови норми, които пряко регулират задълженията и отговорностите на управителните органи на обществените медии - генералният директор и управителните съвети. 

На Вашето внимание предоставяме два документа: 

1) Обобщен документ, който представя в съвкупност и последователност съществуващия Закон за радио и телевизия, предлаганите промени (оцветени в зелено) и премахнатите норми (оцветени в червено). 

2) Законопроектът, съгласуван от експертната група, в който премахнатите законови норми са оцветени в червено. 

 

Може да се включите в обществената дискусия, която продължава до 18.11.2020 г., като представите Вашите позиции на специалната страница за публично обсъждане ТУК 

Коментари може да изпратите и на електронния адрес в БНР gendirector@bnr.bg до 16.11.2020. Те ще бъдат обобщени и предложени в Министерството на културата. 


 
Автор:
БНР
Публикация:
11.11.2020 г. 14:22
Етикети:
Българско национално радиоБНР
промени в Закона за радиото и телевизията
обществена дискусия
Посетено:
508
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/31964-bnr-otpravya-pokana-za-obshtestvena-diskusiya-po-promenite-v-zakona-za-radioto-i-televiziyata