Общество

Десет са финалистите в националната кампания „Будител на годината 2020“

Българското национално радио пита слушателите кой ги вдъхновява днес

Десет са финалистите в националната кампания „Будител на годината 2020“

 

◊ "БУДИТЕЛ НА ГОДИНАТА 2020"

Десет са финалистите в националната кампания „Будител на годината 2020“, организирана от Българското национално радио. Вече седем години с гласуване се определят хората, които в днешния ден вдъхновяват околните, създават промяната и творят добро.

117 са номинациите, получени в тазгодишната кампания, с вдъхновяващи истории и техните герои. Традиционно кампанията не номинира политици, протестиращи и журналисти, чиято работа по подразбиране трябва да е будителство. Жури в състав председател д-р Милен Врабевски и членове проф. Огнян Герджиков, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева-Димитрова и Ива Дойчинова след обсъждане и гласуване определи сред всички номинирани десет финалисти.

Гласуването на публиката за победителя сред тях ще започне през октомври, а кой е „Будител на годината 2020“ по традиция ще стане ясно на 1 ноември.

 

◊ ФИНАЛИСТИТЕ

Виктор Иванов – „Просвета за доброто“

Три български книги и хиляди километри пътуване през местата, описани в две от тях. Целта е литературните произведения да бъдат раздавани като дарения на местни библиотеки, свещеници, имами и предприемачи, чрез които да стигнат до повече хора. Така може да бъде описана накратко идеята на 32-годишния Виктор Иванов, който за 24 часа успя да събере 2200 евро чрез платформата за дарителски кампании Helpkarma в подкрепа на проекта си “Просвета за добро“. С парите той ще закупи по 100 екземпляра от книгите „Възвишение“ на Милен Русков, „Калуна-каля“ на Георги Божинов и „Крива на щастието“ на Иво Иванов. „Време е за закъсняло Просвещение, за второ Възраждане. Предпочитам да си вложа енергията в това, вместо да обсъждам очевидното в интернет и по площадите година след година. За начало искам да даря книги на библиотеки в Родопите и в градовете от двете страни на Стара планина, както и на обществениците по тези места“, описва идеята си Иванов.

 

Виктория Радославова – „Чуй ме със сърцето“

Идеята за "Чуй ме със сърцето" идва с въпроса „Филмът има ли български субтитри, за да може да бъде гледан от глухите хора“. До онзи момент Виктория не се е замисляла, че родното кино е недостъпно за глухите хора. Тя започва  да го прави достъпно – първо с „Войвода“ на Зорница София, следват „Възвишение“ на Виктор Божинов, „Посоки“ на Стефан Командарев, „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Тилт“ на Виктор Чучков. „Първата прожекция беше най-емоционалната прожекция, на която съм присъствала. Никога не съм си представяла, че може да е толкова вълнуващо това усещане за споделеност на киното, въпреки че това работя и съм присъствала на стотици прожекции. Тази прожекция имаше много силна енергия на благодарност. Срещата с глухите хора ни откри една цяла вселена от изключително талантливи, интелигентни и будни хора. Оказаха се страхотна публика“, казва Виктория.  „Чуй ме със сърцето“ продължава своята мисия да прави българското кино достъпно за хората, които не могат да го чуят.

 

Иван Александър и Стефания Георгиева – „Остави се да си Воден“

Фотографът Иван Александър и съпругата му и артист Стефания Георгиева от началото на карантината заживяват в село Воден и заедно с местните хора го превръщат в райско кътче.  Не става въпрос само за дигитализиране на музейната сбирка с носии, което правят с приятели, или освобождаването на църквата, която е на над 100 години, от хватката на жилав бръшлян, в което се включиха десетки хора от околността, частна фирма, кметската администрация на Воден и тази на община Болярово. Не става въпрос и само за почистването на местността край язовира с децата на Воден, поправянето на двуколката на малкия Исус, изработването на ново табло за обяви, друго за некролози, кутия за дарения за църквата…Става дума за това, че Иван Александър и Стефания обединяват хората в селото към общност за  добротворчество.

 

Деян Янков – Фондация Тротоара

Младите хора не са бъдещето – те са настоящето. Те са каузата, за която си заслужава и трябва да се борим. Повече от 5 години във Фондация Тротоара работят с млади хора за включването им в различни дейности. Главната цел е да ги ангажират, да ги провокират, да ги накарат да искат и да мислят, да им дадат поле за изява, ухо, което да ги чуе, среда, която да ги види. Работят с доброволци – служители, работници, мениджъри, възрастни и млади хора, които милеят за младежта и децата, хора, които дават сърцето и душата си, за едно по-добро настояще. Ангажират бизнеса и корпоративната отговорност.

          

Мартин Мартинов – „Подай ръка“

Три години  Мартин Мартинов от ресторант „Гамбринус” осигурява топла храна на бездомници всеки ден в месеците от началото на ноември до пролетта. Хазяите му обаче не подновяват договора си с него и Мартинов продължава каузата си чрез кетъринг от гр. Костинброд. Дарители му помагат с продукти, защото изхранването на 150 бездомници всеки ден струва около 600-700 лв. на ден. Хората, които помагат на делото на Мартинов силно намаляват, но той е убеден, че с идването на студените месеци пак ще се заговори за неговото дело и съдбата на бездомните хора и отново ще може да разчита на повече подкрепа. Неговата мисия не е спряла нито за месец, въпреки трудната година и липсата на столичен ресторант, от който да готви и помага.

 

Калин Василев – TarnovoRuns

Калин Василев е роден през 1983 г. във Велико Търново. Завършил е Природо-математическа гимназия в града и продължава да следва в бакалавърска програма „Биология и Химия“ в Gettysburg College, USA. При дипломирането бива удостоен с университетска награда за цялостен принос в катедрата по Биология. До началото на 2014 г. прекарва пост-докторантска специализация в университета Кеймбридж (Англия). През 2014 г. се прибра в България и създава неформална гражданска група „ TarnovoRuns“. Това е един иновативен организационен модел, място и общност, който дарява хората със здраве чрез провеждането на безплатни мероприятия от образователно, практично и мотивационно естество: тренировки на открито, бягания, йога, планински преходи, велоприключения, гостуване по семинари, консултации, кръжоци, информационни кампании, лагери и други.

 

Деси Ламбина – Kids Care и Фондация „Магис“

Деси Ламбина създава Kids Care в Лондон през 2013 г. след филма за дома в Могилино. Извеждането на децата от домовете се превръща в нейна мисия и тя посвещава всяка свободна минута на каузата. От тогава Kids Care има над 100 изведени деца от домовете и спешни настанявания в приемна грижа. След държавното преустройството на услугата по приемна грижа, Kids Care започва да подпомага бедни семейства по превенция от изоставяне. Над 200 деца са подпомогнати с храна, дрехи и обувки, ученически пособия, подобряване на битовите условия в дома, медикаменти и медицинска грижа, включително няколко операции и терапии за деца със специални потребности. Преди три години се ражда идеята за образователен център, отворен за всички деца, така че тези в неравностойно положение да го посещават заедно с другите си връстници. Така Деси основава Фондация „Магис“ в България и отваря първия Монтесори център в гр. Гоце Делчев.

 

Таня Костова – „Антика България”

Номинацията на Таня Костова е подкрепена от десетки българи и американци от САЩ и е  за огромния й принос към българската култура в района на Сан Франциско, Калифорния. 20 години тя е основател и организатор на четиридневен български фестивал за 24 май с участници от цяла Америка и България, основател и организатор на Българския културен клуб „Антика България“ в Сан Франциско, основател и организатор на българското неделно семейно училище „Мартенички“. Научила е десетки българи и американци в Калифорния да играят български народни хора и да пеят български народни песни, накарала е десетки деца, родени и израснали в Америка, да обичат българския фолклор, да играят български игри, да участват в български фолклорни традиции и ритуали, да пеят, общуват, играят четат и пишат на български. „Тя даде на нас – българите в Америка – да усетим силата на българския ни корен чрез радостта от българската музика, българския фолклор и реч,“ пишат сънародниците ни.

 

Отец Серафим Янев, свещеноиконом на Кремиковски манастир

Отец Серафим Янев е от изследователите на делото на дядо Добри и е инициатор на много дейности: реновиране, възстановяване и поддържане на близо 10 храма в Софийска област; създаване на най-големия и модерен център в България за рехабилитация и обучение на деца с различни заболявания; създаване на образователен център за деца в Горна Малина; проект за създаване на археологически музей на територията на Кремиковски манастир; развиване на стопанство на територията на Кремиковски манастир, за да се поддържа и възстановява обителта; провеждане на ежегодни безплатни детски православни лагери в Кремиковски манастир. Отец Серафим не просто възстановява сградите, но връща и духовния живот в тях.

 

Момчил Цонев – „Доброто ще победи”

Момчил Цонев е журналист, писател и културен мениджър. Създател е на общностната медия за доброто „Добрите българи” dobrite.bg, на сайта „Сторник” stornik.org за поселищна история, генеалогия, езикознание и етнография, на фестивала за улични изкуства 6Fest с издания в Габрово и Пловдив. Стартира каузата „Добрите българи” през 2013 г. като Фейсбук страница, а от края на 2019 г. – и като сайта dobrite.bg, където популяризира примера на онези българи, които с добри дела са направили нещо повече за своята общност, квартал, град. Веднага след обявяването на извънредното положение заради ковид-пандемията, Момчил Цонев стартира кампанията „Доброто ще победи“, като споделя призиви на болници за помощ и за доброволци, разказва за героите на извънредното положение, споделя добрите новини. Още като ученик Момчил събира родови истории, думи, песни и обичаи, снима възрастни хора, взема интервюта. През 2019 г. обединява тези занимания в уебсайта „Сторник”, където свои истории публикуват и хора, и музеи. През 2019 г. създава нов събитиен формат “Нощ на историите”, в който популярни личности разказват лични, семейни, родови или селищни истории и го провежда в София и Пловдив. За родния си град Габрово създава първата градска онлайн енциклопедия у нас Gabrovowiki, първата градска компютърна игра Gabroville, онлайн музей на Габрово и поредица от исторически книги „Габрово – живият град“.

 

 

Автор:
БНР
Публикация:
21.09.2020 г. 15:29
Етикети:
Посетено:
1207
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/31714-deset-sa-finalistite-v-natsionalnata-kampaniya-buditel-na-godinata-2020