Общество

След среща на артисти и културни организации с ръководството на ОФ Пловдив 2019, Фондацията поема ангажимент до 15 септември да бъдат разгледани отчетите на всички проекти

66 организации все още очакват финалното плащане за участието си в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

На 12.08.2020 г. се проведе среща между културните организации и артистите, подписали Отвореното писмо до Пловдив 2019 с искане за обяснение защо процесът по отчитането се бави с месеци. 

Срещата бе инициирана от Фондацията вследствие на отвореното писмо, което група от 15 артисти, организации и институции,  публикуваха на 06.08.2020г. с искане за справедлив развой на случая с неизплатените суми по проекти, част от програмата на ЕСК 2019. 

На срещата присъстваха председателят на УС на ОФ Пловдив 2019 и зам.-кмет по културата Пламен Панов, изпълнителният директор Кирил Велчев, артистичният директор Светлана Куюмджиева, както и други членове на Управителния съвет, счетоводители  и служители на фондацията.

Целта на срещата бе да се изяснят причините за дългите и нерегламентирани забавяния по отчетите и съответно критичното бавене на възстановяването на сумите, вложени преди повече от година в проектите от организациите.

Беше потвърдена информацията, че броят на организациите, които все още очакват финалното плащане за участието си в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, е 66.

От Фондацията се ангажираха да разгледат отчетите на тези организации в срок до 15.09.2020 г. и там, където няма забележки, възможно най-скоро -  да бъдат направени плащанията. Забавянето на отчитането г-н Вълчев обясни с огромното претоварване на служителите на Пловдив 2019  от началото на 2020, когато са пристигнали по-голямата част от отчетите. На този аргумент  културните организации отговориха със становището, че ако не са успели да преценят и пресметнат, че след края на 2019 ще има големи количествa отчетна работа, то явно е налице сериозен управленски проблем.

На срещата бяха обсъдени и системните грешки в логиката на бюджета и отчитането, несъобразени със спецификата на сектора, клаузи по договорите , подготвени от ОФ Пловдив 2019, които според културните организации ощетяват организациите  и правят процеса по отчитане на Пловдив ЕСК 2019 в пъти по-усложнени и от най-тежките за отчитане европейски програми. Бяха обсъдени широко и спорните случаи на непризнаване на собствено участие и неизплащане на част от дължимите суми, като може би най-фрапантния случай - на проект внесъл в Пловдив над 180 000 лева съфинансиране, в проект, в който Фондацията участва само с 18 000 лева и не желае да ги изплати в пълен размер, който се надяваме да бъде разрешен. Стана ясно, че при желание от страна на Фондацията, тези случаи могат да бъдат решени в полза на творческите организации и така да не бъдат ощетявани артисти в едно изключително трудно време, за което и апелираме.

Организациите не получиха отговор защо УС на Фондацията многократно не е успявал да събере кворум и да заседава, с което значително е забавил разплащането с множество организации.

С подкрепата на г-н Пламен Панов и като отговор на съвкупността от проблеми, културните организации поеха ангажимент да подготвят и проведат проучване сред всички организации , участвали в програмата на Пловдив от България и чужбина, за да получи ръководството на Фондацията реална обратна връзка от една страна и за да може този опит наистина да послужи за формиране на така нужен нов модел на работа с публични средства в сферата на културата занапред.

Причина за повишаване на температурата на разговора беше размяна на реплики между артистичния директор и някои от софийските културни организации, споделящи, че не са получили очакваната подкрепа на място и интерес към проектите си от екипа на Фондацията.

В обобщение, искаме да благодарим на ОФ Пловдив 2019 за тази среща и да споделим, че според много от нас, тя трябваше да се е състояла преди повече от 3 години, за да може градът, гражданите му и културния сектор наистина да спечелят дългосрочно от шансовете, които титлата можеше да даде за тласък в развитието на културната сцена.

Ние ще продължим да информираме медиите и обществеността за развитието на този случай, докато се уверим, че няма ощетени финансово организации и артисти, участвали в програмата на Пловдив ЕСК 2019 и за да споделим резултатите от изследването между организациите и артисти, участвали в програмата.

 

С уважение,

Сдружение “Арте Урбана Колектив”, Сдружение “Дружество на пловдивските художници”, ДЗЗД “Енеаграм”, Фондация „Иван Асен 22”, Фондация “Изиарт”, Сдружение “Изкуство днес”, Сдружение “ИМЕ”, Сдружение “Легал арт център”, NISI MASA - European Network for Young Cinema” – Франция, Сдружение „Открити Пространства”, Сдружение “Сторикетчърс”, Сдружение "Театър на отговорността", Association “Trib’alt” / Théâtre des chemins – Франция, Сдружение “ТУХАРТ” / “Destructive Creation”, Университетски театър НБУ, Сдружение “Фабрика за идеи” / РЕЗИДЕНЦИЯ Баба, Сдружение “Фулс он дъ хил” / АТОМ театър, Стефания Георгиева, Калина Георгиева, Иван-Александър Иванов.

Автор:
Публикация:
19.08.2020 г. 11:28
Посетено:
824
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/31556-sled-sreshta-na-artisti-i-kulturni-organizatsii-s-rakovodstvoto-na-of-plovdiv-2019-fondatsiyata-poema-angazhiment-do-15-septemvri-da-badat-razgledani-otchetite-na-vsichki-proekti