Общество

Видеопредставяне на материали, публикувани в сайта на проф. Петър Мутафчиев на Петровден

29 юни 2020, 11.00 ч., фейсбук страница Център за книгата

Видеопредставяне на материали, публикувани в сайта на проф. Петър Мутафчиев на Петровден

 

◊ СЪБИТИЕТО                    

На 29 юни, по повод Петровден, Университетският архив към Центъра за книгата на Нов български университет представя част от архивното наследство на проф. Петър Мутафчиев (1883–1943) – това са някои негови лекции, четени и отпечатани през 1935 г., които днес имаме удоволствието да представим на официалния сайт на проф. Петър Мутафчиев https://petarmutafchiev.nbu.bg/, където могат да се проследят и основните моменти от живота и научната му дейност.

Избраните лекции се отнасят за богомилството и подобните нему ереси в Средновековна България. Петър Мутафчиев не само ни запознава с основните стълбове на богомилското учение, но и показва как и защо тази ерес е така строго преследвана от владетелите и Църквата – както в България, така и в останалите части от Средновековна Европа, до които достига.

Лекциите са предадени от проф. Мутафчиев на достъпен, разбираем език, предназначени за широка публика. Обхващат периода от втората половина на Х до края на ХІV век. Средновековна България, очаквано, стои в центъра на анализа, но не са подминати и останалите земи и народи, до които достига богомилската ерес – Византия, Сърбия, Северна Италия, Южна Франция.

Представените лекции са малко познати. Публикувани са преди 85 години в Сборник на лекциите, четени от г. г. професорите и преподавателите пред курсистите от ІІІ държавен курс по телесно и нравствено възпитание. Изданието е дело на група курсисти и само по себе си представлява библиографска рядкост. Това обстоятелство, както и лекотата с която са поднесени лекциите от проф. Петър Мутафчиев, ги превръща в любопитен детайл от личния архивен фонд на проф. Петър Мутафчиев.

Архивът на проф. Петър Мутафчиев е дарен на Нов български университет от неговата дъщеря – акад. Вера Мутафчиева през 2002 г. и съдържа един от ръкописните варианти на неговата прочута „История на българския народ“, тетрадки с планове за структурата и съдържанието на тази книга. В архива се пазят редки печатни издания, илюстриращи някои не толкова добре познати и изследвани прояви на Проф. Петър Мутафчиев като един негов превод от студентските му години на драмата „Из самотен път“ на А. Шницлер, някои публикувани негови лекции пред студенти, както и отпечатаните пътеписи от преходите му из „Щубайските алпи“.

Представянето на част от архивното наследство на проф. Петър Мутафчиев е елемент от виртуалната програма на Център за книгата на Нов български университет за месец юни.

На 29 юни 2020 г. в 11.00 ч. ще бъде излъчено видео представяне на архива във фейсбук страница Център за книгата. Водещият, Пламен Буланов, е архивист в Университетския архив на НБУ.

Автор:
Център за книгата
Публикация:
25.06.2020 г. 15:24
Посетено:
942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/31388-videopredstavyane-na-materiali-publikuvani-v-sayta-na-prof-petar-mutafchiev-na-petrovden