Общество

Представяне на архива на проф. Милчо Левиев

Виртуална програма на Център за книгата на Нов български университет за месец април

Представяне на архива на проф. Милчо Левиев

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 30 април, по повод Международния ден на джаза, Университетският архив към Центъра за книгата представя архивното наследство на маестро Милчо Левиев (1937–2019) – Почетен професор на НБУ, превърнал в стандарт майсторските класове, които, заедно с Вики Алмазиду и редица други музиканти, провеждаше в продължение на много години.

По инициатива на легендарния джаз музикант, композитор и продуцент Хърби Хенкок, през 2011 година UNESCO обявява 30 април за „Международен ден на джаза” и оттогава, ежегодно на тази дата, по всички краища на света се провеждат концерти, лекции, изложби и образователни инициативи, свързани с джаза.

Когато става въпрос за джаз в България и за български джаз на международната музикална сцена е логично да се говори и за Милчо Левиев – посланик на джаза в България и по света. Негови са думите:

„… Артистът трябва да прави онова, което му говори сърцето. Музиката е изкуство идеологическо, тя трябва да въздейства като интернационално изкуство и без знания за националността на автора.

Архивът на проф. Милчо Левиев е дарен лично от него на Нов български университет в началото на 2012 г. и съдържа авторски ноти, партитури, щимове, статии и негови интервюта, както и богата колекция от аудио и видео материали с музикални записи на негови и на чужди произведения, възпроизведени върху различни носители (грамофонни плочи, магнетофонни ленти, касети, компактдискове).

Представянето на архивното наследство на Милчо Левиев е част от виртуалната програма на Център за книгата на Нов български университет за месец април.

На 30 април 2020 г. ще бъде излъчено видео представяне на архива във фейсбук страница Център за книгата. Водещият, Иван Звънчаров, е директор на Университетския архив.

 

Автор: Център за книгата
29.04.2020 г. 12:42
Посетено: 1324
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/31168-predstavyane-na-arhiva-na-prof-milcho-leviev