Общество

Публична онлайн дискусия "София – за въздуха и хората"

Излъчване на живо: 27 април, 17:30 ч.

Публична онлайн дискусия "София – за въздуха и хората"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Лабораторията за анализ и политика на въздуха и Училище за професионално и продължаващо обучение към Нов български университет организират

Публична онлайн дискусия „София – за въздуха и хората“

Ще бъдат обсъдени качеството на въздуха в големите градове и упражняването на мониторинг от страна на институциите и гражданското общество.

Събитието, което ще се проведе виртуално на 27 април (понеделник) в 17.30 ч., ще предостави трибуна на различни гледни точки за проблемите с въздуха в София.

Нарастващото замърсяване е глобален проблем, който има своите конкретни екологични, социални и политически измерения. Това дава основание на НБУ да се ангажира по-активно, като се включи в проучването на цялостния социално-екологичен контекст на ситуацията, както и с възможностите за противодействие.

Сред основните цели на Лабораторията за анализ и политика на въздуха е набелязване на мерки за подобряване на чистотата на въздуха и отправяне на предложения към заинтересованите институции, изследване на правните рамки в различни страни в ЕС.

Участници:
• Ангел Стефанов - кмет на районна община Овча купел, гр. София
• Теодора Полимерова - ръководител на проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“
• Георги Стефанов - главен експерт „Климат и енергия“, WWF – България
• гл. ас. д-р Атанас Терзийски - катедра „Аналитична химия и компютърна химия“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“
• Александър Симидчиев - пулмолог, председател на Сдружение в обществена полза „Въздух и здраве“

Модератор: Д-р Радосвета Кръстанова - Директор на Лаборатория за анализ и политика на въздуха - НБУ

Дискусията ще бъде предавана на живо, на фейсбук страницата на НБУ: https://www.facebook.com/events/540522120149137/

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

Теодора Полимерова е завършила право в  ЮЗУ „Неофит Рилски” и притежава магистърска степен по „Планиране и прогнозиране на икономически системи” от УНСС, гр. София . От 2018 г. тя е директор на Дирекция „Климат, енергия и въздух“ към Столична община, като основните й дейности са свързани с организиране, координиране и контрол на дейността на дирекцията. Изпълнява и функцията на ръководител на проект AIRTHINGS и ръковител на проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“. Има дългогодишен, теоретичен и практически опит по реализацията на проекти, свързани с отпадъци, енергия и въздух.

Гл. ас. д-р Атанас Терзийски е защитил докторската дисертация в Университета Дуисбург-Есен, Германия през 2006 г. по специалност „Атмосферна химия“. Преподавател е в Химическия факултет на Пловдивския университет. Съосновател и член на отворената мрежа за наблюдение на околната среда, METER.AC.

Георги Стефанов от 11 години е ръководител на климатичната програма в българския офис на Международната природозащитна организация WWF, като организира нейното развитие у нас. Защитил е бакалавърска степен по „Природни науки“ и е магистър по “Международен алтернативен туризъм” към НБУ и по “Управленски умения” към Съвета на Европа. Ръководи европейски и транснационални проекти в областта на климатичните промени, опазването на околната среда и енергетиката от почти 15 години, като има 20-годишен опит с реализирането на някои от най-иновативните проекти в неправителствения сектор у нас.  

Д-р Александър Симидчиев е лекар-клиницист, с две клинични специалности - Пулмология и Вътрешни болести и една управленска специалност – Здравен мениджмънт. Специализирал в гр. Есен - Германия и  гр. Париж – Франция. Той има богат активистки опит. Интересите му, освен в областта на пулмологията, са и върху системни въпроси, отнасящи се към медицината, базирана на доказателствени данни и цифровите оптимизации в здравеопазването. Той е и дългогодишен преподавател, както в Софийския медицински университет, така и в Пловдивския медицински университет. Съпричастността му към изследването на замърсяването на въздуха и здравните последици върху хората е от много години. Съосновател и Председател на Сдружението в обществена полза „Въздух за здраве“.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
26.04.2020 г. 16:37
Етикети:
предложениямеркиекологияНов български университетНБУ
подобряване на чистотата на въздуха
замърсяване
Публична онлайн дискусия "София – за въздуха и хората"
Посетено:
1618
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/31159-publichna-onlayn-diskusiya-sofiya-za-vazduha-i-horata