Общество

Забавна онлайн книжка учи децата да пазят чисти природата и градовете

Част от инициативата "_Място България – Партньорство за красива и чиста градска среда"

Забавна онлайн книжка учи децата да пазят чисти природата и градовете

 

Като подготовка за отбелязване на “Деня на Земята” (22 април), сдружение “БГ Бъди активен” създаде безплатна забавна книжка за опазване на чистота в природата и в градовете, за рециклирането на отпадъците и за разкрасяването на градската среда. Докато децата са принудени да стоят вкъщи по време на извънредното положение, веселото издание им дава повод, както да се забавляват, така и да научат нови неща за заобикалящата ги среда

Образователното четиво е част от инициативата “_Място България – Партньорство за красива и чиста градска среда”, в която участват 11 организации от Пловдив, Варна, Шумен, Добрич, Силистра и Русе. 

Книжката “_Място #БезОтпадъци” съдържа 10 странички с лесни и закачливи задачки и картинки за оцветяване. Те учат децата колко е важно да пазим чисто, да събираме разделно отпадъците и да ги рециклираме, както и да работим заедно, за да направим нашите квартали по-красиви и по-приятни места. “Уроците” са поднесени по детски и на разбираем език с весели илюстрации, създадени от Студио “Пункт”. Картинките от книжката могат да се свалят безплатно от сайта thespot.bgbeactive.org и да бъдат оцветявани с компютърни програми или на ръка от малчуганите. А когато децата отново излязат навън заедно със семейството и с приятелите си, те могат да приложат наученото като реално почистят или разкрасят мястото, в което живеят.

 „Искаме да привлечем вниманието както на децата, така и на родителите, върху темата за общата ни отговорност да живеем в чисти и красиви градове. За по-доброто бъдеще на нашето общество е много важно децата да бъдат привлечени към каузата на доброволчеството, грижата за общите пространства и устойчивия начин на живот и да следват този модел в ежедневието си.“ – казва Ласка Ненова от сдружение „БГ Бъди активен“ - „Нека не забравяме, че всяко отговорно дете, ще стане отговорен възрастен. Ако успеем да накараме децата да се интересуват малко повече от света около тях, можем да направим огромна крачка към положителна промяна в бъдеще”.

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

 

Повече за Деня на Земята 

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

 

Историята на “_Място България”

“_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking (местоправене). От 2017 г. до сега  благодарение на програмата са обновени мета в 23 селища в цяла България. Част от “_Място България” бяха и дейностите от платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за чиста Европейска столица на културата 2019. 

През 2020 г. дейностите на “_Място България” обхващат шест града чрез инициативата „Партньорство за красива и чиста среда“ – Пловдив, Варна, Русе, Шумен, Добрич и Силистра. Сред планираните дейности са обучения за организиране на събития без отпадъци, съвместни инициативи с жителите и местните власти за облагородяване на публични пространства и активизиране на местните общности, почистване на градски зони и зони край водни басейни, както и обучения на доброволци, работилници за рециклиране и др. Проектът цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони.  

 Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола.

thespot.bgbeactive.org

Facebook - Място България

 

Автор:
БГ Бъди активен
Публикация:
15.04.2020 г. 16:52
Етикети:
“_Място България”инициатива
“_Място #БезОтпадъци”
детска книжка за оцветяване
БГ Бъди активен
Посетено:
1058
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/31132-zabavna-onlayn-knizhka-uchi-detsata-da-pazyat-chisti-prirodata-i-gradovete