Общество

Български технологичен стартъп с решение за проследяване на COVID-19

Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker позволява проследяването и предотвратяване на разпространение на заразата, без да нарушава свободата и анонимността

Български технологичен стартъп с решение за проследяване на COVID-19

 

◊ БЪЛГАРСКО ТЕХНОЛОГИЧНО РЕШЕНИЕ ЗА COVID-19

Български технологичен стартъп Мимириум създава решение за проследяването и предотвратяването на инфекцията COVID-19, което позволява запазването на личната свобода и анонимност на потребителите. Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker е цялостна екосистема, която автоматично събира местоположение и медицинската информация на крайния потребител за проследяване и изчисляване на потенциални рискове от заразяване, както и информиране на всички засегнати страни. 

Проектът е своеобразно решение за най-ефективната и доказана към момента мярка за намаляване и спиране на вирусната инфекция, а именно – бърза идентификация на болни хора и техните възможни контакти. С оглед предотвратяване и ограничение на заразата, правителствата в глобален мащаб предприеха най-различни мерки за контрол и наблюдение на хората – част, от които нарушават грубо правото им на лична свобода, комуникация и анонимност. Целта на Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker е да подпомогне здравната система и обществото в този период на пандемия, без да компрометира основни човешки права. 

Екосистемата е съвкупност от различни инструменти, която проследява, без да нарушава GDPR и други законови разпоредби за поверителност на потребителите. От една страна, чрез мобилно приложение ще се съхраняват данни в криптиран вид с историята на местоположенията и времето локално на личното устройство на крайния потребител. Периодът на събиране на тази информация е 21 дни, след което данните се изтриват. Тези данни не се предават или съхраняват на сървър, като не се събират и от компанията-създател на екосистемата – Мимириум. Достъп до тези данни ще има само потребителят и единствено с негово разрешение могат да бъдат извършени криптирани изчисления, отново локално на устройството. В случай че изчисленията покажат контакт с друг потребител, идентифициран от медицинските власти, като COVID-19 позитивен, то мобилното приложение активира известие към потребителя с призив за незабавен тест в медицинско заведение

От друга страна, чрез онлайн платформа Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker ще действа в улеснение на здравните специалисти при идентифицирането и маркирането на случаи с инфекции, предоставяйки отчет с локации и времева рамка. Медицинските лица ще могат да задействат известие до заразени потребители и да стартират кампания в дистрибутираната мрежа. Платформата ще бъде налична само за лекари, като целият медицински персонал ще бъде предварително удостоверен. Чрез нея те ще могат да задействат предупреждения, когато установят случай на заболяване; да следят колко възможни заразени потребители са били идентифицирани от системата; да маркират цяла зона като заразна за определен период и т.н. 

Технологията за екосистемата е цялостно разработена и изградена, като предстои създаването на мобилно приложение, достъпно през Google Play и Apple Store, както и изграждането на онлайн платформата. 

 

◊ ЗА МИМИРИУМ

Мимириум ООД е технологична стартираща компания, фокусирана върху блокчейн, криптография и продукти за големи данни. Основана във Варна през 2018 г. от Галин Динков и Георги Христов, компанията още същата година е отличена като най-добър блокчейн стартъп на състезанието Gitex FutureStars 2018 в Дубай, през 2019 г. е приета в 2 акселератора - Erie Secure Accelerator USA и Cylon Singapore. 

Основният продукт на компанията е Mimirium Network - екосистема от инструменти за събиране и анализ на данни, чрез изчисления и анонимизиране на данните върху напълно дистрибутирана мрежа. Основният фокус е върху поверителността и качеството на данните на потребителя. Компанията използва нови технологии като хомоморфно криптиране (homomorphic encryption), блокчейн (blockchain) и интелигентни договори (Smart-cantracts).

През 2019 г. Мимириум ООД беше избрана за асоцииран партньор за Националния статистически институт на България в частта на WPL Trusted Smart Statistics на ESSnet на BD II на EUROSTAT. Проектът обхваща създаване на екосистема от различни инструменти: мобилно приложение, протоколи за анонимизация, уеб-интерфейс, използван за наблюдение на движението на различни групи потребители с различни увреждания и сравняването им с движението на контролна група потребители без увреждания.

За повече информация:
Георги Христов
info@mimirium.io
georgi@mimirium.io
+359 888 800488

Автор:
Мимириум ООД
Публикация:
31.03.2020 г. 14:46
Етикети:
стартъпCOVID-19
технологични решения
Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker
Мимириум
Посетено:
930
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/31074-balgarski-tehnologichen-startap-s-reshenie-za-prosledyavane-na-covid-19