Общество

Народно читалище "Родина-1860" прави подарък за рождения си ден

Най-голямото читалище в България отбелязва своята 160-годишнина

Народно читалище "Родина-1860" прави подарък за рождения си ден

 

◊ 160 ГОДИНИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "РОДИНА" СТАРА ЗАГОРА

На 25 март 2020 година Народно читалище "Родина-1860", Стара Загора отбелязва своята 160-годишнина. То е най-голямото читалище в България и през многогодишната си история от възникването си, доказано от историческата справка, е поставило началото на Драматичния театър в града, на Операта, на Кукления театър, на Историческия музей, на Галерията, на Дружеството на писателите и други творчески професионални и непрофесионални изкуства и сфери. Основната причина, поради която читалищата са устояли на проверката на времето е, че са се адаптирали към нуждите на общността.         

Народно читалище "Родина-1860" вече 160 години продължава да се води от идеите, заложени от основоположниците си. Същевременно в днешния модерен век на дигитализация и специализация, съхраняването на традициите и създаването на нови е голямо предизвикателство. НЧ "Родина" многократно е доказвало, че владее това и успешно поддържа и обновява класически и интересни форми, състави и инициативи. Остарелите форми следва да бъдат съживени, подмладени и предадени за следващите поколения, които вече говорят на друг език. Именно тази трансформираща роля е на читалище „Родина”. То запазва своя традиционен облик по нов, модерен начин и адаптиран към нуждите на съвремието. В същото време развива и обогатява културния живот в града, осъществява пълноценна социална и образователна дейност, спомага развитието и изявата на творческите способности на младото поколение, възпитава и осигурява достъп до информация.

През всички години читалището продължава да търси и намира най-добрия начин да бъде в полза на общността и нуждите й, като се развива и обновява постоянно и търси нови адекватни форми за изява.

Днес в НЧ "Родина" работят: Библиотека "Родина", Езикова школа, Музикална школа и Школа за изобразителни изкуства, както и 8 любителски формации, 7 клуба и 2 работилници, Смесен хор "Родина", Младежка театрална студия "Сцена 99", Вокална студия "Усмивки", Фолклорна школа "Жарава", Театрална студия за юноши "Фантазио", Школа за класически танци, Школа за възрастни "Балет 20+", Детско-юношески танцов състав "Загорци", Клуб "Млад писател", Детско куклено-театрално студио "Слънчице", Клуб за български народни танци "Загорци", Детски клуб "Приятели на книгата", Клуб "Сахаджа йога", Хатха йога клуб "Сантоша", Клуб на доброволеца към библиотеката, член на НАРД, Клуб "Хармония", училище за здравословна кулинария EVIAs Kitchen и Веган кулинарна творилница с Дари.

През цялата 2020 г. Народно читалище "Родина" ще празнува своята 160-годишнина. Мотото на целогодишната ни програма е "Новаторство в традицията". И макар част от културните прояви и инициативи да отпаднаха сега, по време на извънредното положение, постоянни остават творческата ни енергия и целенасочен труд, с които защитаваме достойно името на Народно читалище „Родина-1860” – признат образец за дейност в цяла България.

Читалище „Родина” откликва на прекрасната и модерна нова вълнà – ако имаш рожден ден, не да получиш, а ти да подариш подарък. Оставайки дълбоко свързано с изкуството, читалището избра да се включи в дарителската кампания на СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера”, като подари скромна сума за палци на великолепния балетен състав на Държавна опера Стара Загора.

За многолетното си съществуване, Читалище „Родина” се е убедило: Изкуството е вечно!  Желаем на себе си и на всички вас здраве.

 

Автор:
НЧ "Родина-1860" Стара Загора
Публикация:
25.03.2020 г. 14:53
Посетено:
1100
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/31059-narodno-chitalishte-rodina-1860-pravi-podarak-za-rozhdeniya-si-den