Общество

#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство!

"Виртуални срещи с изкуството" - български шедьоври, свързани с темата за ДОМА

#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство!

Георги Петров. "Семейство пред телевизора"

 

Държавният културен институт към Министъра на външните работи стартира нова креативна инициатива с призив #ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ, свързана с обстановката и извънредното положение заради вируса COVID 19.

В специално разработена рубрика "Виртуални срещи с изкуството" любителите на художественото изкуство ще се запознават с някои от емблематичните български шедьоври, свързани с темата за ДОМА.

Стартът бе с картината на Дечко Узунов, „Копривщица“, маслени бои върху платно, която е част от Художествения фонд на МВнР, намираща се в представителни части на министерството в София. Както споделя самият Дечко Узунов: „Аз последните неща как ги правя - на палитрата разбърквам 5-6 тона, за да не ги търся на платното, а да ги имам готови. И започвам с широката четка. Получава се особена смес, която трябва да звучи правилно. Веднага търся центъра. Повториш ли го - раздвоява се. Трябва да събереш на фокус всичко, което искаш да кажеш. Защото е особена работа нашето - магия.“

Друга интересна картина, част от представителния фонд на Министерството на външните работи, е посветена на домашния уют и е на един от известните български живописци Георги Петров - "Семейство пред телевизора". За нея той казва:

"Тази картина е първата, с която участвах на национална изложба и която, по предложение на Дечко Узунов, получи първа награда. Тази картина има много дълга и интересна история, която може да бъде сюжет за роман. Тя със сигурност е най-много пътувалата по света моя творба. Тя ми донесе много награди. Тя ми донесе и много ядове. Тя стана и повод да получа жилище във Видин. Тя се губи и намира, беше подарявана и връщана, участва в изложби в различни градове в Европа."

В следващите дни очаквайте картини, посветени на дома, които се намират в българските мисии по света и в сградата на МВнР и за които екипът на Държавния културен институт ще разказва на своята фейсбук страница любопитни и интересни неща.

#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство!

 #stayhome

Към инициативата на ДКИ се присъединяват художествени галерии, артисти, музеи, които споделят картини от техните колекции, посветени на дома.

 

 

 

Автор:
ДКИ
Публикация:
20.03.2020 г. 14:40
Етикети:
инициативаДържавен културен институт към Министъра на външните работи
ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство!
"Виртуални срещи с изкуството"
Посетено:
1141
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/31052-ostanetesivkashti-s-izkustvo