Общество

Стартира изграждането на лаборатории за дигитализация на културно наследство

За лесен и бърз достъп до ценните исторически и етнографски артефакти

◊ СЪБИТИЕТО

На 17.02.2020 г., на специална церемония беше поставено началото на изграждането на две лаборатории за дигитализация на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, част от Центъра за върхови постижения „Наследство.бг“. С така наречената „първа копка“ стартира обновяването и оборудването на двата архива на института, с цел съхраняване и лесен достъп до културното наследство натрупано в тях.

Лабораторията „Дигитален етнографски архив“ ще дигитализира снимки, скици, рисунки и документи, събирани в Народописния архив на института от 1906 година насам. Сред образците има такива с голямо значение или интензивност на използването, които са в лошо физическо състояние и материали, трудни за използване поради нестандартните си размери (карти, планове, чертежи, макети, отливки и др.) или вида на носителя (остаряла хартия, плат, кожа, записваща лента и други преходни материали), а много от тях са податливи на природни въздействия или промяна на цвета. Дигитализацията им ще осигури лесен и бърз достъп до тях от страна на учените и обществото. В същото време ценните исторически и етнографски артефакти ще бъдат съхранявани при необходимите за опазването им условия, без да се затруднява работата с информацията, съдържаща се в тях.

Лаборатория за дигитализация на нематериално културно наследство ще бъде разположена в Националният център за нематериално културно наследство (НЦНКН) при ИЕФЕМ – БАН. Той има за задача да документира, съхранява и популяризира фолклора на различните общности, живеещи на територията на Република България, както и на български и други общности в чужбина. Материалите, съхранявани в него, са на различни носители обособени в следните раздели: Видеоархив, Фоноархив, Фотоархив, Архив на хартиен носител. Чрез работата на лабораторията ще се осигури достъп до информацията в архивни единици записани на излезли от употреба в съвремието технологични носители. По този начин не само учените, но и любителите на фолклора ще имат достъп до богатата колекция на Националния център.       

           

Автор: ИЕФЕМ БАН
17.02.2020 г. 17:12
Посетено: 670
Етикети: нематериално културно наследство, ИЕФЕМ БАН, Дигитален етнографски архив“, лаборатории за дигитализация на културно наследство
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/30923-startira-izgrazhdaneto-na-laboratorii-za-digitalizatsiya-na-kulturno-nasledstvo