Общество

"Елхи на таланта" на Деси Тенекеджиева и Фондация „Стоян Камбарев“ превърна София в Коледна приказка

Благотворителната коледна кампания подкрепя таланта, природата и краси града

"Елхи на таланта" на Деси Тенекеджиева и Фондация „Стоян Камбарев“ превърна София в Коледна приказка

На снимката: Деси Тенекеджиева с младите таланти

 

Коледното настроение вече завладя сърцата и усмивките на софиянците и гостите на града. Oт 1 декември на алеята пред НДК греят 35 приказно украсени живи "Елхи на таланта". Техните светлини бяха запалени от кмета на столицата Йорданка Фандъкова заедно с голямото Коледно дърво на Столична Община по време на тържествен концерт, съпроводен с фойерверки.

„Нека пазим тези прекрасни ЕЛХИ НА ТАЛАНТА! Те са подарък за всички нас! Още на третия ден, злосторници откраднаха част от играчките и всички табелки с топли коледни пожелания на благодетелите ни, които направиха дарение за каузата. Екипът на Фондация „Стоян Камбарев“, заедно с любезното партньорство на Столична Община, НДК и PРО PLANTS,  създаде нещо красиво и вдъхновяващо, което да радва всички столичани и гости на града. Приказно е! Щастливи сме да виждаме толкова много деца и семейства да се радват, да се снимат, да прекарват част от деня си на тази прелестна светлинна алея. Табелките с посланията на дарителите и липсващите играчки възстановихме още на другия ден. Кметът Йорданка Фандъкова дойде лично, за да ни помогне и донесе още играчки, което беше много мил жест, но и знак към всички, че нито един хулиган или безобразник няма да ни спре да правим добро и да създаваме красота! Зоната е под засилено видео наблюдение и в момента се установява самоличността на крадеца, който ясно се вижда на камерите. Естествено, той ще бъде подведен под отговорност.“ -  сподели актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, вдъхновител и председател на Фондация „Стоян Камбарев“, която вече 10 години сбъдва мечтите на младите и талантливи български творци.

"Елхи на таланта" е поредната блестяща идея на Фондацията, носеща името на незабравимия театрален режисьор, която подпомага осъществяването на конкретни творчески проекти на откритията си, но за първи път включва и социален елемент. Събраните средства ще отидат за финансиране на 5 едногодишни стипендии, няколко късометражни филма, участия на лауреати на Фондацията в мастър класове, конкурси и фестивали. Коледната кампания "Елхи на таланта" ще подкрепи и даровити деца от десет многодетни семейства в нужда. От този момент нататък, тези талантливи деца, ще станат част от голямото семейство на Фондация „Стоян Камбарев“, която ще следи тяхното развитие и ще ги подкрепя и в бъдеще, а като първа стъпка ще покрие едногодишните им разноски за изкуството, което са избрали.

Избраните млади таланти са от цяла България - от гр. Лъки в Родопите и Смолян, през Варна, Велико Търново, Кърджали, Бургас до Хасково и София. Всички те дойдоха с големите си сплотени семейства. По време на Коледния концерт с участието на музикалните открития на Фондацията, хилядната публика се наслади на таланта на 16-годишната перкусионистка Сара Чакърова и нейната група YESTRDAY, на класическите диви Весела Янева и Мария Славова и на поп звездата Mr VOG. Деси Тенекеджиева пристигна специално от Лондон, за да представи даровитите деца от многодетни семейства, подкрепени от кампанията, част от които също участваха в концерта и разтопиха сърцата на публиката с излъчването и таланта си: прекрасните малки певици Далия Гюлай , Кристиана Кирилова и Екатерина Атанасова, гайдарчето Светослав Пейчев, барабаниста Калоян Праматаров, арфиста Калоян Георгиев, изящната балеринка Елиса Дончева, Деси Василева, както и младия художник Ивайло Пецов.

След концерта, на специално събитие в Литературен клуб "Перото" - НДК, даровитите деца получиха планина от подаръци от всички коледни благодетели, както и много ваучери за покупки от хранителни вериги, търговски центрове, книжарници и др. Едно от подкрепените семейства е това на актьора и приятел на Фондацията Йосиф Шамли, който има три прекрасни дъщери.

Елхите на таланта ще останат да красят алеята пред НДК до 15 януари 2020 година, след което ще бъдат подарени на Столична Община и залесени в ГОРА НА ТАЛАНТА - продължение и символ на каузата на кампанията. Идеята е коледната инициатива на Фондация „Стоян Камбарев“ да стане традиционна и в тази гора, след 10 години да има повече от 500-600 дървета, благодарение на всички коледни благодетели и дарители.

 

"Елхи на таланта" се осъществява с изключителното партньорство на Столична Община и на PRО PLANTS - лидер в озеленяването и ландшафтния дизайн, който направи най- сериозното дарение за каузата и дари всички чудесни живи елхи.

Сред Коледните Благодетели изпъкват имената на  големи и уважавани компании, които от години подкрепят талантите на Фондацията като УниКредит Булбанк, Аурубис България, WILKINSON Sword, A1, Технополис, MERCI, Proderma, Дарик Радио и NOVA Film.

Посланици на кампанията са и първите добротворци, закупили своя Елха на Таланта - очарователните г-жа Нели Беширова, Цвети Николова от Катаржина Естейт, адв. Анна Попова, адв. Биляна Тончева - Eco Gloube consulting company и новите приятели на Фондацията г-жа Гергана Ташкова, адв. Галина Петрова, както и крупният бизнесмен  г-н Нешо Миранов.

Фондация „Стоян Камбарев“ благодари сърдечно и на новите си партньори: Kaufland България, SBTech, Практикер, ПОК Съгласие, Перно Рикар България, The Burgiss Group, Methodia Web, магазини за платове Cacadu, строително-инвестиционната компания BLD, Easy Credit, Кари Резидънс и ГРЕЙТ БЕЪР Технолоджи - България, както и на екипа по корпоративна и социална отговорност на Актавис. Домашният празничен уют на всички избрани таланти и семействата им беше осигурен от IKEA.

Всеки един от Коледните Благодетели зарадва даровитите деца и големите им семейства с много изненади. В благотворителната коледна акция "Елхи на таланта" с ваучери и продуктови подаръци се включват още много приятели като Христо Димитров - създателят на БЪЛГАРЕ, TendenZ, Дилмано Дилберо, ядки ROIS, BeColor, Лактоком, NewEvents Vision и  други.

От Фондация „Стоян Камбарев“ специално благодарят на всички медии, които популяризират кампанията и специално на медийните партньори БНТ, CODE Fashion TV, Дарик радио, ТВ Българе, 24 часа, DIR.bg, Impressio.dir.bg, Epicenter.bg, Blitz.bg, SHASH.bg, HiLife,Woman.bg, BG Music Channel и списанията EVA, GRAZIA и ARTизанин.

Коледната Кампания "Елхи на таланта" ще продължи до Коледа и ако желаете да се включите в нея с дарение, ваучери или още подаръци за десетте талантливи деца и техните семейства, може да го направите като се свържете с Фондация „Стоян Камбарев" на www.kambarev.org

 

Може да се свържете с Фондацията и чрез официалната й фейсбук страница: https://www.facebook.com/foundation.stoyan.kambarev/

или на имейлите foundationkambarev@gmail.com 
stef.skfoundation@gmail.com

 

 

Автор: Теменуга Кръстева
10.12.2019 г. 14:45
Посетено: 796
Етикети: Елхи на таланта, Фондация Стоян Камбарев, кампания, Деси Тенекеджиева, Благотворителна коледна кампания
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/30637-elhi-na-talanta-na-desi-tenekedzhieva-i-fondatsiya-stoyan-kambarev-prevarna-sofiya-v-koledna-prikazka