Общество

Международна седмица на свободния достъп до научна информация

21-27 октомври 2019 г.

Международна седмица на свободния достъп до научна информация

 

Библиотеката на НБУ се присъединява към Международна седмица на свободния достъп, която тази година се провежда от 21 до 27 октомври и е под надслов „Свободен за кого? Равнопоставеност в отворената наука”. Нов български университет отбелязва Международната седмица за десета поредна година и е първият университет в България, който се присъединява към световното движение „Open Access”.

Темата на Международната седмица поставя въпроса, как системите за свободен достъп до научна информация ще се справят с неравенството, ще го засилят или ще работят в посока равнопоставеност. Кои интереси са приоритетни в действията на научните организации и университетите по отношение на платформите, които подкрепят? Слабо представените групи включени ли са като пълноправни партньори? Подкрепяме свободния достъп, но застъпваме ли се за справедливо участие в научната комуникация?

По време на Международната седмица ще бъдат представени изданията на Нов български университет, включени в портал „New Bulgarian University Academic Journals Portal“, използващ платформа с отворен код „Open Journal Systems“. Порталът е достъпен от началната страница на сайта на НБУ, в сектор Център за книгата, като връзката е „Електронни периодични издания на НБУ“. Всички издания в него се индексират на латиница (преобладаващо на английски език) до ниво автор и заглавие на отделна статия. Системата предлага едновременно търсене във всички периодични издания по автор или ключови думи в заглавието и резюмето. Информация за изданията на български език ще е достъпна, както и досега в страниците на съответните департаменти.

Автор:
НБУ Библиотека
Публикация:
21.10.2019 г. 15:04
Етикети:
научни списаниясвободен достъпБиблиотекаНБУ
Международна седмица
научна информация
Посетено:
1146
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/30314-mezhdunarodna-sedmitsa-na-svobodniya-dostap-do-nauchna-informatsiya