Общество

Представяне на официален уебсайт за живота и делото на семейство Торбови

13 май 2019 г., 16.30 ч., НБУ

Представяне на официален уебсайт за живота и делото на семейство Торбови

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата отправя покана за представяне на официален уебсайт за живота и делото на семейство Торбови на 13 май 2019 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус І в Нов български университет. Водещ на събитието е доц. д-р Ясен Захариев, а дискутанти са д-р Александра Трифонова, д-р Радостина Тодорова и Любомир Томов.

Официалният уебсайт за семейство Торбови - torbovi.nbu.bg, посветен на живота и делото на проф. Цеко Торбов и Валентина Топузова-Торбова, е съвместен проект на Университетския архив и Библиотеката на НБУ. В него интерес представлява разделът „Биографии“, в който са поместени биографиите на Цеко и Валентина Торбови. Менюто „Библиографии“ пък представя научното наследство на двамата изследователи и преводачи, чрез интерактивни хронологични и аналитични библиографии. Отделно е публикувана библиография, представяща научни изследвания и отзиви за делото на семейство Торбови, която е подредена азбучно и откроява имената на учените, които са се посветили на тази дейност. В сайта има информация и за личната библиотека на проф. Цеко Торбов (съхранявана в Библиотеката на НБУ), която отново е представена чрез интерактивна библиография и връзки към записите на отделните издания в библиотечния каталог на НБУ.

Историята на семейния архив, дарен и съхраняван в НБУ, е проследена в секцията „Семеен архивен фонд“, а любопитни снимки от живота на изтъкнатите учени и преводачи могат да бъдат разгледани в раздела „Фотоалбум“. Сайтът разполага и с новинарска емисия, отразяваща информацията за нови изследвания, изяснени факти, нови снимки и др.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

С медийната подкрепа на Аз чета;

Автор:
Център за книгата
Публикация:
07.05.2019 г. 12:54
Посетено:
996
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/29574-predstavyane-na-ofitsialen-uebsayt-za-zhivota-i-deloto-na-semeystvo-torbovi