Общество

Остават две седмици да станете учител със "Заедно в час”

До 15 април организацията набира кандидати за програмата си, които от септември ще преподават в 11 области на България

Остават две седмици да станете учител със "Заедно в час”

Участниците в програмата на "Заедно в час" през 2018-2020 г.

 

◊ ПОКАНА

15 април е последната дата за 2019 г., до която желаещите да се включат в програмата на “Заедно в час” за професионално и лидерско развитие могат да подадат своите кандидатури. Одобрените кандидати ще преминат интензивно обучение през лятото, а от септември ще започнат двегодишната си работа като учители в 11 области на България. Кандидатстването става с онлайн формуляр на сайта на “Заедно в час”, като няма изискване за предишен учителски опит или педагогическа правоспособност - те се придобиват в рамките на програмата. Задължително изискване е висше образование с минимум бакалавърска степен, придобита до септември 2019 г.

От септември 2018 до момента за програмата на “Заедно в час” са кандидатствали над 2000 души. Всички преминават през сериозен процес на подбор, който измерва мотивацията за развитие в сферата на образованието, както и ключови за работата в училище умения като желание за постоянно учене, аналитични умения и такива за работа в предизвикателна среда. Всяка година под 10% от кандидатствалите преминават успешно процеса на подбор.

Програмата за професионално и лидерско развитие на “Заедно в час” включва интензивни обучения, теоретична и практическа подготовка, подкрепа от опитен професионалист в образованието, стажове, работа по проекти и достъп до голяма общност от партньори и съмишленици на организацията. По време на двете години преподаване участниците в програмата получават и месечен финансов стимул като допълнение към заплатата от училище.

Участниците в програмата ще работят като учители в училища партньори на “Заедно в час” в областите Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, София град, София област и Стара Загора. Те ще подкрепят учениците на местата, на които има най-голяма нужда от това. Всеки участник избира къде да преподава измежду свободни позиции в училищата партньори.

През 2018 г. програмата на “Заедно в час” спечели първо място на националния конкурс “Работодател на годината” в категориите “Най-добра обучителна програма” и “Най-добра програма за кариерно развитие” на форума “Кариера в България. Защо не?”. Организацията е одобрена от Министерството на образованието и науката и включена в официалния регистър с обучения за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти, които носят кредити на успешно преминалите ги.

 * * *

 

За “Заедно в час”

“Заедно в час” работи за това всяко дете в България да получи достъп до качествено образование – независимо къде живее, в кое училище учи и какви са финансовите възможности на семейството му. Организацията открива, обучава и развива уменията на способни и мотивирани професионалисти от различни сфери, които имат желание да работят за подобряване на образованието в страната. Те стават учители за период от две години в български училища, в които учениците показват по-ниски резултати от средните за страната. След това участниците в програмата на “Заедно в час” продължават професионалното си развитие в различни области – много от тях остават да преподават в училище, други работят по политики в сферата на образованието, трети създават собствени инициативи в социалното предприемачество. Целта на организацията е участниците в програмата й да са дългосрочно ангажирани с каузата качествено образование за всяко дете в България.

“Заедно в час” е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и е част от международната мрежа Teach for All на организации, които работят срещу неравенството в образованието в близо 50 държави.

Автор:
Фондация "Заедно в час"
Публикация:
02.04.2019 г. 13:31
Посетено:
833
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/29332-ostavat-dve-sedmitsi-da-stanete-uchitel-sas-zaedno-v-chas