Общество

Васил Стоилов и Корабът на изкуствата – 115 години от рождението на българския художник Васил Стоилов

21 март 2019 г., 16.30 ч., Нов български университет

Васил Стоилов и Корабът на изкуствата – 115 години от рождението на българския художник Васил Стоилов

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата отправя покана за „Васил Стоилов и Корабът на изкуствата“ на 21 март 2019 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е Пламен Бараков, а дискутанти са доц. д-р Невелина Попова и Иван Звънчаров.

Колекцията от работни ескизи и материали на проф. Васил Стоилов, дарени от Явора и Василия Стоилови на Нов български университет и съхранявани в Университетския архив, ще бъдат показани пред широка публика по повод 115 години от рождението на художника. С представянето на филма „Пророкът на Кораба на изкуствата“, създаден от Пламен Бараков, ще бъде проследено участието на Васил Стоилов в оформянето на една идея, на един малко известен днес проект от 1944-45 г. на мецената Ботьо Бараков – за създаването на Кораб на изкуствата, като част от програмата на културно дружество „Общество за култура и изкуство“, което има за цел „…народите да се опознават и побратимяват чрез изкуството“.

Пламен Бараков е роден в София през 1956 г. Завършва начална педагогика в СУ и курс по нова екология в Schumacher College, Великобритания. По случай 100 години от рождението на дарителя Ботьо Бараков през м. ноември 2014 г., Пламен Бараков (племенник на Ботьо Бараков) подготвя и организира широко честване с прожекция на негов документален филм (първа част) в Габрово и София. Пламен Бараков подготвя книга за мецената, както и втори документален филма за връзките на Ботьо Бараков с италианския публицист и писател Жорж Нурижан и с други български интелектуалци и художници, между които важно място заема Васил Стоилов.

Доцент д-р Невелина Попова е сценарист и преподавател в Департамeнт „Кино, реклама и шоубизнес“ в Нов български университет.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

С медийната подкрепа на Аз чета;

Автор:
Център за книгата
Публикация:
19.03.2019 г. 10:08
Посетено:
1009
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/29220-vasil-stoilov-i-korabat-na-izkustvata-115-godini-ot-rozhdenieto-na-balgarskiya-hudozhnik-vasil-stoilov