Общество

Международна оценка: Учителите от алтернативни обучителни програми показват високи педагогически умения

Изследването е част от европейския проект “Нов път за нови таланти в преподаването”

Международна оценка: Учителите от алтернативни обучителни програми показват високи педагогически умения

Сериозният предварителен подбор на бъдещите учители и включването на повече практическа подготовка в обучението помагат на педагозите да се справят по-добре в класната стая. Това е един от резултатите от двугодишното сравнително изследване на екип учени от Университета на Дюсбург-Есен. Всички изводи от изследването ще бъдат представени на конференция на 14 март от 9:30 часа във “Витоша парк-хотел” в София.

Изследването е част от европейския проект “Нов път за нови таланти в преподаването” (NEWTT), партньори по който в България са Министерството на образованието и науката, Пловдивският университет “Паисий Хилендарски” и Фондация “Заедно в час”. Проектът се осъществява в пет държави с финансовата подкрепа на програма “Еразъм +” на Европейската комисия.

Конференцията ще бъде открита от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Участие ще вземат проф. Херман Абс, преподавател от Университета на Дюсбург-Есен и ръководител на екипа по изследването, училищни директори от България, представители на Пловдивския университет и учители от различни европейски държави, участници в проекта. Фокус на събитието ще бъде темата как резултатите от проекта могат да се използват по най-полезен за образователните системи начин на национално и на европейско ниво. (Пълната програма можете да намерите тук.)

За “Нов път за нови таланти в преподаването”

Целта на NEWTT е да отвори пътя към класните за стаи за успешни и мотивирани професионалисти от различни професионални сфери. Той възниква в отговор на няколко общи проблеми, пред които са изправени редица европейски държави - недостиг на учители, недостатъчна практическа подготовка на бъдещите педагози, ранно напускане на учителската професия и неспособност на образованието да посрещне нуждите на учениците на 21-ви век. В рамките на проекта се изследва гъвкав достъп до учителската професия през алтернативни обучителни програми, които позволяват на участниците едновременно да се обучават и да работят като учители в реална училищна среда. Иновативните програми включват и сериозна подкрепа от ментори и наставници с дългогодишен опит в преподаването.

В България се изследват учители, обучени по програмата на “Заедно в час” и по иновативна магистърска програма на Пловдивския университет. Техните умения и нагласи се сравняват с тези на контролна група педагози от традиционни педагогически университетски програми.

За “Заедно в час”

Фондация “Заедно в час” е създадена през 2010 г. и работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България. Мисията на организацията е да открива, обучава и развива способни и мотивирани професионалисти от различни сфери, които допринасят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България. В рамките на програма за професионално и лидерско развитие те се обучават да работят като учители, придобиват педагогическа квалификация (ако нямат такава) и имат достъп до разнообразни надграждащи обучения - както за работа в класната стая, така и за бъдещото им професионално развитие.

• До 15 април “Заедно в час” набира кандидати за деветия випуск участници в програмата си за професионално и лидерско развитие, които през 2019 г. ще преминат интензивно обучение, а от 15 септември ще започнат да преподават на ученици в 11 региона на България.

Заедно в час е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" и е част от глобалната мрежа Teach For All Global.

Автор:
Фондация "Заедно в час"
Публикация:
13.03.2019 г. 18:54
Посетено:
1019
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/29165-mezhdunarodna-otsenka-uchitelite-ot-alternativni-obuchitelni-programi-pokazvat-visoki-pedagogicheski-umeniya