Общество

Обучение за студенти и журналисти “Как да разпознаваме фалшива информация?”

9 февруари 2019, Център за култура и дебат “Червената къща”, част от Дни на медийната грамотност 2019 г.

Обучение за студенти и журналисти “Как да разпознаваме фалшива информация?”

 

◊ ПОКАНА

На 9 февруари (събота) от 10:00 ч. в Червената къща в рамките на Дни на медийната грамотност 2019 ще се проведе Обучение и хeкатон за журналисти и студенти по журналистика. Преминалите успешно обучението за проверка на факти ще получат сертификат.

Коалиция за медийна грамотност в образованието кани журналисти и студенти по журналистика да се включат в практическо обучение по разпознаване на фалшива информация. Обучението е насочено към придобиване на умения, знания и инструменти за проверка на факти, необходими за работа в съвременни и традиционни медии. Обучението се провежда от експерти от компанията за медийни анализи “Персептика”. То е част от кампанията Дни на медийната грамотност 2019, със специална тема “Проверка на фактите”.

Първата част на обучението е запознаване с инструменти и умения за разпознаване на фалшивата информация в различни формати – текстова информация, аудио, видео, снимки, профили в социални мрежи.

Втората част от обучението е практическа и представлява създаване на карта на фалшивите новини около избрано от студентите световно събитие. Практическото занятие ще премине под формата на хекатон. Студентите ще работят в малки групи с ментор по идентифицирането на фалшива информация, свързана със събитието. Резултатът от работата им “Картина на лъжата” ще бъде публикуван на сайта на Коалиция за медийна грамотност.

Третата част на обучението е подготовка на популяризацията на резултатите от хекатона. Те ще бъдат представени в серия от постове за Фейсбук, които ще станат част от комуникационната кампания на проекта. В тази задача, студентите ще получат подкрепа от експертите от Перспетика и Коалиция за медийна грамотност.

Още информация: http://gramoten.li/2019

• Всичко за Дните на медийната грамотност на gramoten.li

 

За коалицията:

Коалицията за развитие на медийната грамотност в образованието обединява организации, работещи в областта на образованието, медиите и гражданското общество:

Център за култура и дебат „Червената къща“, Асоциация на европейските журналисти в България, Център за приобщаващо образование, Заедно в час, Училища.бг, „Национална мрежа за децата", Национален център за безопасен интернет в лицето на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация “Родители”, Образование България 2030, Фондация „Гласът на децата“ BlueLink, DigitalKidz, Обществен съвет към Пето основно училище „Митьо Станев” - Стара Загора.

Коалицията работи за развиване на дигитално-медийната грамотност в българските училища още от начален курс. Целта е да се гарантира сигурността на децата, както и развитието на критичното им мислене и творческите им заложби в дигитално-медийния свят.

Повече на http://gramoten.li/

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
07.02.2019 г. 12:52
Посетено:
1076
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/28987-obuchenie-za-studenti-i-zhurnalisti-kak-da-razpoznavame-falshiva-informatsiya