Общество

ВСУ „Черноризец Храбър" разширява палитрата на чуждоезиковото обучение

Към изучаваните чужди езици се добавят португалски и италиански

ВСУ „Черноризец Храбър" разширява палитрата на чуждоезиковото обучение

 

Департаментът по чуждоезиково обучение на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър" разширява палитрата на изучаваните чужди езици, като добавя към тях италиански и португалски. Допълването на езиковото ветрило е в изпълнение на стратегическата задача на университета за интернационализация на образованието.

Още от летния семестър на 2018/2019 г. ВСУ ще предложи на студентите си възможността да изучават факултативно португалски език. Това бе договорено между доц. д-р Красимир Недялков – президент на ВСУ и Анаиза Гордино – директор на Португалския културен и езиков център „Камойнш София". Занятията ще се водят от професионален филолог - носител на езика, а студентите ще имат възможност да участват в проекти и конкурси, свързани със страната на Жозе Родригеш душ Сантуш. Най-големият частен университет в страната бе предпочетен като партньор от „Камойнш София", заради дългогодишните традиции в чуждоезиковото обучение и авторитета му на иновативен, на „различен и по-добър" университет.

ВСУ поддържа дългогодишни контакти с водещи португалски университети и осъществява входяща и изходяща Еразъм-мобилност на студенти и преподаватели.

„Нашият университет насърчава студентите да изучават повече от един чужд език, тъй като многоезичието е елемент от европейската идентичност. Ние сме убедени, че по-доброто познаване на съвременните европейски езици улеснява общуването и обмена на информация и по този начин насърчава мобилността, взаимното разбирателство и сътрудничество", съобщи ръководителят на Департамента проф. д-р Галина Шамонина.

От следващата учебна година студентите от Архитектурния факултет ще имат възможност да изучават италиански език, в рамките на културен проект на университета.

От началото на тази учебна година във ВСУ „Черноризец Храбър" работи преподавателят по японски език Фумико Кобаяши. Освен японските йероглифи, тя предава и красотата на културата на Страната на изгряващото слънце на седем групи студенти, преподаватели и служители. Огромен интерес към обучението по японски език имат студентите от направленията „Международни отношения", „Архитектура", „Психология" и „Право".

Изучаването на чужди езици повишава конкурентоспособността на възпитаниците на Варненския свободен университет и им дава възможност да впишат в професионалното си портфолио владеенето на два или три чужди езика, сред които и редки. Най-силен остава интересът им към руския и английския език. Само преди дни Руският център на ВСУ отбеляза своя десети рожден ден.

 

Автор: ВСУ „Черноризец Храбър"
31.01.2019 г. 16:18
Посетено: 793
Етикети: чуждоезиково обучение, Португалски културен и езиков център „Камойнш София, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/28954-vsu-chernorizets-hrabar-razshiryava-palitrata-na-chuzhdoezikovoto-obuchenie