Общество

Дни на медийната грамотност 2019

4 февруари - 10 март 2019. Специална тема - проверка на фактите

Дни на медийната грамотност 2019

 

◊ ДНИ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ 2019 г.

Дни на медийната грамотност 2019 г.

Специална тема - проверка на фактите

4 февруари - 10 март 2019

Стартиралата през 2018 г. кампания “Дни на медийната грамотност”, организирана от Коалиция за развитие на медийна грамотност, ще се проведе и тази година в периода 4 февруари - 10 март 2019 г.

Дните на медийната грамотност започват на 4 февруари 2019, когато официално се отбелязва и Денят на безопасния интернет.

Тази година основен акцент на Дните е способността за разпознаване на фалшивите новини. Както и предходната година обаче кампанията ще продължи да подкрепя въвеждането на медийната грамотност в образователните програми. Целта е да се гарантира сигурността на децата, както и развитието на критичното им мислене и творческите им заложби в дигитално-медийния свят. Дни на медийната грамотност 2019 ще популяризират различни проекти на членове на коалицията и ще добавят и обучения за тийнейджъри за разпознаване на фалшиви новини. В рамките на Дните, младежите ще бъдат овластени със знания и изява за създаването на видеа и кампании срещу фалшивите новини.

Дните на медийната грамотност са отворени към всички, които вярват в каузата. Организаторите са подготвили пакети за училищата, които искат да станат част от кампанията. От пакетите учителите могат да изберат готови идеи за прилагане в час по медийна грамотност. Сред тях са различни методики с план за урок, готови видеа със съвети за учениците, игри за разпознаване на фалшивата информция.

Организациите, които още не са станали част от коалицията за медийна грамотност, и не са включили своята инициатива в кампанията, също могат да го направят като заявят участие преди месец февруари.

Всички, които не са предвидили собствено събитие пък могат да се включат чрез информационна подкрепа.

В рамките на кампанията, Коалицията за медийна грамотност търси и спонсори, които да подкрепят с подаръци тийнейджърския видео конкурс за разпознаване на фалшиви новини “Don’t fake with me”.

Всичко за Дните на медийната грамотност на gramoten.li

 

За коалицията:

Коалицията за развитие на медийната грамотност в образованието обединява организации, работещи в областта на образованието, медиите и гражданското общество:

Център за култура и дебат „Червената къща“, Асоциация на европейските журналисти в България, Център за приобщаващо образование, Заедно в час, Училища.бг, „Национална мрежа за децата", Национален център за безопасен интернет в лицето на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация “Родители”, Образование България 2030, Фондация „Гласът на децата“ BlueLink, DigitalKidz, Обществен съвет към Пето основно училище „Митьо Станев” - Стара Загора.

Коалицията работи за развиване на дигитално-медийната грамотност в българските училища още от начален курс. Целта е да се гарантира сигурността на децата, както и развитието на критичното им мислене и творческите им заложби в дигитално-медийния свят.

Повече на http://gramoten.li/

 

Факти за медийната грамотност в България:

Според данни от национално представително изследване: “Децата на България онлайн 2016” на българския Център за безопасен интернет, 80% от запитаните деца на възраст между 9 и 17 години са уверени в умението си да търсят информация, но само 50% могат да оценят истинността ѝ. Половината от децата в България са в интернет преди 7-годишна възраст, а 73% са в социалните медии преди да навършат 12 години.

Според резултатите на Индекса за медийна грамотност на Институт „Отворено общество - София“ за 2018 г., България заема 30-то място в класацията от 35 държави и се намира в предпоследния клъстър, редом със Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания. Позицията на България е непроменена спрямо позицията й от миналата година. На последните две места в класацията са Македония и Турция. 

Според резултатите на Индекса за 2018 г. страните, които са най-добре подготвени да се справят с въздействието на „пост-истината“ и фалшивите новини са страните от Северозападна Европа – скандинавските страни, Холандия, Естония и Ирландия.

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
25.01.2019 г. 19:12
Посетено:
1430
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/28926-dni-na-mediynata-gramotnost-2019