Общество

Как да привлечем, обучим и задържим добрите учители е една от темите на форум “Образование: За бъдеще”

Форумът на 23 и 24 ноември е най-голямата образователна конференция за годината и обединява хора и организации от различни сфери

Как да привлечем, обучим и задържим добрите учители е една от темите на форум “Образование: За бъдеще”

 

◊ ФОРУМ "ОБРАЗОВАНИЕ: ЗА БЪДЕЩЕ"

Как да направим учителската професия по-привлекателна и да улесним достъпа до нея за мотивирани и способни хора? От каква подготовка имат нужда учителите преди и след влизането в класните стаи? Какво задържа успешните учители в образованието?

 

На тези и още въпроси ще търсят отговори директори, учители, университетски преподаватели, обучители на учители и представители на държавните институции тази събота, 24 ноември, от 9 до 13 часа в зала 3 на Националния дворец на културата, София.

Специално участие в дискусията ще вземе преподавателят от Педагогическия факултет на Университета на Дюсбург-Есен, Германия, проф. Херман Абс.Той ще представи резултати от изследване на мотивацията и подготовката на учители, обучени в различни форми на педагогическа подготовка, и ще говори за това как учителската професия може да стане привлекателна за повече способни и мотивирани хора. Опита си в привличането и подкрепата на учители ще споделят директори на училища, а млади преподаватели ще разкажат какво ги е задържало в професията.

Дискусията е част от големия двудневен форум “Образование: За бъдеще”, който се организира от водещи организации в сферата на образованието и бизнеса, и с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Събитието започва в петък, 23 ноември, от 9 часа, отново в зала 3 на НДК.

Темите в програмата са посветени на това как трябва да изглежда образованието, за да ни подготви за бъдещето. Ще бъдат представени работещи практики от образователната система и ще се обсъждат решения на това как да подготвим младите хора за бързо променящите се професии и за успешна реализация в България. По време на форума Стефан Херманс от Генерална дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ на Европейската комисия ще съобщи и изводите от доклад на Европейската комисия с обзор на образованието в България през 2018 г.

Сред участниците са още заместник-министрите на образованието и науката Деница Сачева и Таня Михайлова, евродепутатът Ева Майдел, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, основателят на "Телерик академия" Светозар Георгиев, директорът за България на ABB България Марсел Ван Дер Хойк и специалистът в иновациите в професионалното образование във Финландия Сампо Суико. Пълната програма може да намерите на сайта на форума.

* * *

За организаторите:
Форум „Образование: За бъдеще“ се организира от Фондация „Америка за България“, Американска търговска камара в България, Представителство на Европейската комисия в България, Фондация „Заедно в час“, вестник „Капитал“, "Индъстри Уоч", Детски научен център „Музейко“, сдружение "Образование България 2030", Тръст за социална алтернатива, Център за приобщаващо образование, Център за творческо обучение.

 

Автор:
Фондация "Заедно в час"
Публикация:
22.11.2018 г. 16:28
Посетено:
984
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/28598-kak-da-privlechem-obuchim-i-zadarzhim-dobrite-uchiteli-e-edna-ot-temite-na-forum-obrazovanie-za-badeshte