Общество

23 август: Ден в памет на жертвите на тоталитарните режими на ХХ век

Събития под мотото "Всички за един, един за всички" - инициатива на Културен център "Евгений Босилков - Белене"

23 август: Ден в памет на жертвите на тоталитарните режими на ХХ век

 

23 август: Ден в памет на жертвите на тоталитарните режими на ХХ век

От 23 август до 9 септември 2018 г. с поредица от инициативи ще бъде почетена паметта на невинните жертви на тоталитарните режими на ХХ в. Събитията ще се проведат под мотото „Всички за един, един за всички“ - съобщи в пресклуба на БТА в Плевен отец Паоло Кортези, председател на Културен център „Евгений Босилков“ в Белене - основен организатор на инициативите.

Първото събитие е на 23 август пред Мемориала в памет на жертвите на комунизма в парка на НДК в София. Следват посещения на Самоков - „Черна скала“, Гонда вода край Асеновград, село Ястребино, град Лом, село Покрован, лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч и град Белене - лагера на остров „Персин“.

Изложба „Евгени Босилков и мъчениците на ХХ в. може да бъде разгледана в светилището „Евгени Босилков“ в Белене. Тя съдържа 15 пана, показващи различни исторически събития, свързани с темата за тоталитаризма и неговите жертви. Темата е представена със снимков и документален материал на три езика - български, френски и италиански.

Ще бъдат показани и над 300 книги от библиотеката на светилището, описващи тоталитарните режими в Европа. Всеки ден на сайта www.bosilkov.com ще бъдат публикувани данни за жертви от България.

На 9 септември инициативата ще бъде закрита в светилището на Евгений Босилков в Белене с концерт на Плевенската филхармония, която ще изпълни "Реквием" на Моцарт, с посвещение на Евгений Босилков и всички жертви на тоталитаризма.

* * *

Пресконференция на отец Паоло Кортези по повод инициатива на Културен център "Евгений Босилков - Белене" - http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_m1rsh3wl

Още за 23 август: Ден в памет на жертвите на тоталитарните режими на ХХ век:
https://novinite.eu/dnes-pochitame-pametta-na-zhertvite-na-totalitarnite-rezhimi-na-20-vek/

http://desebg.com/

 

Автор:
Публикация:
23.08.2018 г. 15:52
Етикети:
жертви на тоталитаризмаинициативи
23 август
отец Паоло Кортези
Евгени Босилков
Посетено:
860
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/28157-23-avgust-den-v-pamet-na-zhertvite-na-totalitarnite-rezhimi-na-hh-vek