Общество

Генералният директор на EBU обсъди ролята на обществените медии на среща с Президента Румен Радев

Ноел Къран пристигна в София за среща на обществените медии от Югоизточна Европа, организирана от БНР

Генералният директор на EBU обсъди ролята на обществените медии на среща с Президента Румен Радев

 

Генералният директор на EBU обсъди ролята на обществените медии на среща с Президента Румен Радев

„Ние се нуждаем от алтернатива на фалшивите новини, от критична журналистика и независими източници на качествени новини, до които хората да имат лесен достъп. И обществените медии са отговор на този въпрос.“ Това каза генералният директор на Европейския съюз и радио и телевизия (EBU) Ноел Къран след срещата си с Президента на Република България Румен Радев.

Къран е в София за участие в Срещата на обществените радио и телевизионни медии от Югоизточна Европа, организирана от Българското национално радио (БНР). Ноел Къран, заедно с генералните директори на БНР Александър Велев и на БНТ Константин Каменаров, се срещна днес с Президента на Република България Румен Радев.

След срещата Ноел Къран коментира: „С Президента Радев имахме много позитивна дискусия за промените, които се случват в медийния сектор, включително за контрола върху информацията. Най-важният момент, за който аз говорих, е опасността за обществените медии, които се изправят срещу мащабни международни въздействия без помощта на правителствата. Президентът Радев е много добре информиран за развитието на медиите. Разговаряхме за това какво се случва с медиите в цяла Европа и за предизвикателствата, пред които те се изправят конкретно тук, в България.“ Генералният директор на БНТ Константин Каменаров допълни: „Наша отговорност и наше задължение е да направим така, че публичните медии в България да бъдат уважавани от публиката.“ Генералният директор на БНР Александър Велев обобщи: „Вложенията днес се изплащат утре. Затова са необходими ясни правила във финансирането. И доверие в обществените медии. Защото борбата с фалшивите новини могат да я водят само обществените медии.“

Срещата на тринайсет обществени радио и телевизионни медии от Югоизточна Европа, организирана от Българското национално радио, ще се проведе на 17 май 2018 г. в Правец. Инициативата на БНР ще постави във фокуса на обществения и политически интерес ролята и значението на обществените медии във време на интензивни социални и технологични промени. Срещата е и във връзка с един от приоритетите на Българското председателство на  Съвета на ЕС – Европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Участие ще вземат национални медии от Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна Гора. По време на срещата ще бъдат обсъдени стратегически въпроси, свързани с независимостта, финансирането и мисията на обществените медии в контекста на общата европейска перспектива на региона.

 

Автор:
БНР
Публикация:
16.05.2018 г. 20:23
Посетено:
825
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/27735-generalniyat-direktor-na-ebu-obsadi-rolyata-na-obshtestvenite-medii-na-sreshta-s-prezidenta-rumen-radev