Общество

Училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца? Да, има такова училище!

Частното училище по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ в с. Русаля е единствено по рода си в България

Училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца? Да, има такова училище!

Децата от училището наскоро представиха изложба с техни рисунки в Читалище "Съгласие 1873" в с. Русаля.

 

Частно училище по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ с. Русаля е единствено по рода си в България. То е създадено с цел, абсолютно безплатно, да даде възможност на деца от крайно бедни семейства да развият природните си дарби, умения и заложби като ги превърнат в капитал за своето бъдеще. Към училището има изграден пансион, който отговаря напълно на съвременните стандарти за живот. Средата, в която децата живеят, учат и творят е спокойна, сигурна и изпълнена с любов. Към момента в комплекса живеят 25 ученици, за които денонощно се грижи екип от учители, ментори, психолог, лекар. Освен чрез общообразователната програма възпитаниците ни получават допълнителни знания и умения от провежданите с тях творчески ателиета (театър, музика, танц, рисуване и приложни изкуства) и менторски занимания. Стъпка по стъпка децата получават все по-голяма увереност в собствените си възможности и умения, разбират все по-добре моралните норми на поведение и се научават да мечтаят.

Училището е обявено за иновативно благодарение на авторска извънкласна програма, базирана на творческите и менторски ателиета. Фактът, че учебното заведение се гради на частна инициатива, е предпоставка за по-голяма гъвкавост при взимане на най-точните решения за развитието на децата, за по-пълноценното им обгрижване и изграждане на индивидуален подход към всяко едно от тях.

Колежът съществува едва от три години (в момента тече четвъртата), а резултатите са изумителни. Благодарение на грижата и вниманието, социалните дефицити, с които дойдоха децата започнаха постепенно да се стопяват. Това дава допълнителна увереност на екипа, че е на прав път и че в това да продължава да помага на нуждаещите се деца има смисъл.

Анимари Димитрова и Златко Златков са превърнали създаването и съществуването на училище по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ в основна мисия на живота си, защото смятат, че това е един прекрасен начин да се спасят децата на България.

Ако припознаете нашата кауза, ще бъдем много щастливи да се включите, за да можем да успеем. Имаме нужда от повече подкрепа от страна на бизнеса, държавата и хората с изявена гражданска позиция. Само като обединим усилията си ще успеем да променим съществуващото статукво и ще можем да поведем страната ни към едно по-добро бъдеще. А то преминава през образованието, възпитанието и духовното развитие на нашите деца. Те са бъдещето и те ще бъдат лицето на България, с което ще се показваме пред света.

В настоящия момент, училището разчита изцяло на спонсорства и дарения, за да осигури необходимите средства за издръжка на децата.

Ако искате да станете част от нашата кауза, дарете на:

Сдружение Русаля
ПроКредит Банк, София
BIC: PRCBBGSF
IBAN: BG37PRCB92301046274611

Посетете нашия уебсайт www.rusalya.org за повече информация и (ако решите) за дарения чрез PayPal.


P.S. За нашата детска изложба:

Наскоро нашите деца представиха изложба с техни рисунки в Читалище "Съгласие 1873" в с. Русаля. Изложбата премина страхотно, имахме и "откупки" - хората от Русаля си купиха картинки на децата. Всъщност изложбата беше замислена единствено като жест към децата, за да видят, че трудът им е зачетен и оценен... Понякога е трудно на обясниш на едно дете, че светът е неограничен и човек може да стане всичко, което пожелае. Особено нашите социално слаби деца, които идват от доста тежки условия. Изложби като тази им помагат да повярват в себе си, виждайки, че и другите вярват в тях...

 

* * *

Вижте материала на Нова ТВ за Училището: https://nova.bg/news/view/2018/02/28/208401/

 

Автор:
Екип на ЧНУ „Димитър Екимов“
Публикация:
28.02.2018 г. 15:34
Етикети:
проект
училище по изкуства и занаяти
Златко Златков
Анимари Димитрова
социално слаби деца
Русаля
ЧНУ „Димитър Екимов“
Посетено:
1512
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/27201-uchilishte-po-izkustva-i-zanayati-za-sotsialno-slabi-detsa-da-ima-takova-uchilishte