Общество

Подкрепата, автономията и сътрудничеството с колегите са сред факторите, които задържат младите учители в училище

Кръгла маса на Фондация “Заедно в час” и Синдиката на българските учители на тема: Как да намерим, обучим и задържим успешните учители

Подкрепата, автономията и сътрудничеството с колегите са сред факторите, които задържат младите учители в училище


“Учителите са най-важният фактор в системата и ще останат такъв. Намираме се пред голямо предизвикателство да обезпечим системата с добри преподаватели.”
Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на кръгла маса на тема: Как да намерим, обучим и задържим успешните учители, организирана от Фондация "Заедно в час" и Синдиката на българските учители (СБУ). Според него това няма да стане само с увеличение на възнагражденията, а и с други стимули за задържане на учителите и политики за тяхното професионално развитие. Целта на събитието беше да обсъди добри практики при привличането и подбора на мотивирани професионалисти към учителската професия, както и работещи стимули за оставането им в образователната система.

“Има нужда от промяна в подготовката на младите учители”, заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Според нея бъдещите учители трябва да имат досег до повече модули по гражданско образование, възрастова психология и работа в дигитална среда. “След няколко години ще има други изисквания на пазара на труда”, коментира още Янка Такева и допълни, че ролята на учителя винаги ще я има, но той трябва да е подготвен за новите условия.

“Често говорим от високото ниво, от голямата картина. От опита ни, обаче, си даваме сметка, че е много важно да чуем гласа на хората на терен”, заяви по време на откриването на кръглата маса и Евгения Пеева-Кирова, изпълнителен директор на Фондация "Заедно в час".

По време на събитието петима млади преподаватели от училища от цялата страна споделиха какво ги привлича към учителската професия и от какво имат нужда, за да останат в нея. Сред най-важните фактори да станат учители те откроиха желанието за работа с деца и за развитието на потенциала на всеки ученик, възможността да бъдат ролеви модели и да предадат ценни знания и умения. Ключови за оставането в професията за учителите са подкрепата от директора и колегите в училището, учителската автономия и свободата да планират учебния процес според нуждите на учениците си, намаляването на административната тежест, възможността да споделят проблемите в работата си, както и за по-гъвкаво кариерно израстване.

“За да остане един човек някъде, той трябва да има среда – среда, която да го кара да се чувства добре”, обобщи и директорът на софийското 90. СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин” Емилия Иванова, която през последните години инвестира в развитието на своя училищен колектив, половината от който се състои от млади учители. Екипът й планира съвместно уроци, учителите наблюдават един друг часовете си и си дават качествена обратна връзка, разговарят за проблемите и възможните им решения.

На кръглата маса беше представена и Бялата книга “Как да намерим, обучим и задържим успешните учители”. Тя съдържа добри практики за привличане, подбор, обучение и подкрепа на мотивирани учители в сферата на училищното образование от опита на “Заедно в час” и участници по програмата. На този линк можете да намерите резюме на документа, а целият е качен на www.zaednovchas.bg.



Автор:
Фондация "Заедно в час"
Публикация:
16.09.2017 г. 15:28
Посетено:
1125
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/26313-podkrepata-avtonomiyata-i-satrudnichestvoto-s-kolegite-sa-sred-faktorite-koito-zadarzhat-mladite-uchiteli-v-uchilishte