Общество

Нанси Болт в Нов български университет

Библиотеката на НБУ бе избрана да представи българския опит и изградените добри практики при работа с хора с увреждания

Нанси Болт в Нов български университет

На 5 юни 2017 г. Нанси Болт посети Библиотеката на НБУ. Тя е член на Секцията за библиотечно обслужване на хора със специални нужди към Международната федерация на библиотечните асоциации (IFLA) и член на комисията на Организацията на обединените нации (ООН).

Цел на посещението ѝ в библиотеката е проучване на ролята на библиотеките за изпълнение на Целите за устойчивото развитие от Програма 2030 на ООН.

Библиотеката на НБУ бе избрана да представи българския опит и изградените добри практики при работа с хора с увреждания. Болт бе запозната с резултатите от изпълнените през годините проекти, които поставиха основата за обслужването на читатели със специални образователни потребности и го обезпечиха чрез подобряване на университетската средата за достъп (тактилни пътеки, паркоместа, асансьори и рапми), чрез развитието на специалисти в областта и чрез оборудване техника и софтуер.

Представена бе най-новата колекция, част от дигитална библиотека, създадена за хора с нарушено зрение. Освен това Нанси Болт прояви интерес към разнообразните библиотечни и информационни услуги, адаптирани за нуждите на потребители с увреждания и към създадените информационни пътеводители под формата на аудио и видео (на жестомимичен език) файлове за тяхното ефективно използване.

* * *
 
На снимката от дясно наляво: Радостина Тодорова, директор Библиотека,  Нанси Болт, Ваня Русева, началник отдел „Технически ресурси и услуги“ и Анна Попова, координатор проекти, програми и международна дейност на Българска библиотечно-информационна асоциация
Автор:
НБУ Библиотека
Публикация:
08.06.2017 г. 12:53
Етикети:
Радостина ТодороваБиблиотекаНБУ
нарушено зрение
жестомимичен език
увреждания
Анна Попова
Ваня Русева
Нанси Болт
Посетено:
1921
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/25901-nansi-bolt-v-nov-balgarski-universitet