Общество

Споделено пространство за самотния родител

Поредица от срещи в помощ и за взаимопомощ

Споделено пространство за самотния родител


◊ ПОКАНА

Според статистически данни над 400 хиляди са самотните родители в България. Отвъд статистиката, това са хора, получили безценния дар на родителството, но изправени пред поредица от специфични изпитания. Ако сте един от тях, срещите от цикъла „Споделено пространство за самотния родител“ са именно за вас!

С проекта „Споделено пространство за самотния родител“ на Фондация „Марта и Мария“, финансиран от Българския фонд за жените, си поставяме за цел да изградим пространство за споделяне на проблеми и предоставяне на подкрепа на самотни родители.

Нашият проект е адресиран към проблема за стреса и изолацията, на които самотни родители са подложени. Най-често в това положение се оказват самотните майки.

Животът в големия град се оказва сериозно предизвикателство при отглеждането на дете, особено от самотен родител, както и липсата на подкрепяща среда за хора в подобно положение.

Надяваме се да създадем основите за продължаващо сътрудничество и подкрепа на общности от самотни родители. Намаляването на усещането за изолираност и самота в отглеждането на детето може да допринесе за намаляване на стреса и тревожността. Очакваме да се създаде социална мрежа за подкрепа, която да представя и защитава потребностите на самотните родители, да инициира и отстоява законови положения, които облекчават и подкрепят самотния родител.

В проекта са предвидени срещи, на които ще бъдат дискутирани социалните и личностните проблеми на самотния родител. Ще бъде представена полезна информация, свързана с правното положение на самотния родител, както и с неговата социална и общностна подкрепа. Акцентът ще бъде върху личностното преживяване на самотния родител и проблеми във взаимоотношенията.

Лектори
 
Йоана Павлова
психолог, доктор по социални изследвания на пола, занимава се с проблемите на пола в България.

Мария Иванова
доктор по теология, докторант по психология на личността към БАН,
преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“


Теми на срещите от цикъла:
 
25 февруари (събота)
Самотното родителство – последица или избор
 
4 март (събота)
Отношенията в непълното семейство

11 март (събота)
Стрес и тревожност и начини за справяне


Срещите щe се провеждат от 14 до 16 ч. в столичната ателие-книжарница "Къща за птици" (ул. "Проф. Асен Златаров” 22)




Автор:
Организаторите
Публикация:
23.02.2017 г. 18:29
Етикети:
проект
самотни родители
Български фонд на жените
Фондация Марта и Мария
Посетено:
1163
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/25168-spodeleno-prostranstvo-za-samotniya-roditel