Общество

Програмата''История на изкуството'' през 2016-2017 г. ще обхване 22 училища в страната

Българска история на изкуството влиза в училище

Програмата''История на изкуството'' през 2016-2017 г. ще обхване 22 училища в страната


Тази година Програмата на Фондация "Изиарт" за обучение по "История на изкуството" ще обхване 22 училища в 6 града в България: София, Бургас, Враца, Русе, Дупница и Благоевград. Експериментално за първа година тръгва и модул по Българска история на изкуството, който ще се реализира в едно столично училище. През обучението ще преминат над 2000 деца. Програмата е изцяло финансирана от Фондация "Америка за България", благодарение на което е безплатна.

Занятията се провеждат в третите класове, като програмата се състои от 9 основни модула, проследяващи различните периоди в изкуството. Обучението на децата включва теоретична и практическа част. По забавен и достъпен начин учениците се запознават с даден период от историята на изкуството, различна артистична техника, типична за епохата както и с едни от най-забележителните произведения на изкуството в световната история. Практическата част включва създаване на произведения, благодарение на различни арт похвати (витраж, колаж, живопис, пастели, релеф и т.н.), като материалите се предоставят безплатно на учениците от Фондация ИЗИАРТ.

Програмата включва часове по Първобитно изкуство, където децата се учат на рисуване с въглен, сангин и ръце, Изкуството на Древния Египет, където правят релеф и пишат йероглифи, Старогръцко изкуство с обучение по чернофигурна и червенофигурна керамика, Средновековно изкуство с витражна техника и правене на стъклопис, Ренесанс с рисуване на портрет акрил върху платно, Импресионизъм с рисуване на пейзаж с пастели, Кубизъм с колажна техника, Поп арт с правене на реклама с флумастери. По време на заключителния урок децата, участвали в програмата "История на изкуството в училище", рисуват заедно общ стенопис, в които по забавен начин могат да покажат наученото през годината.

Българската история на изкуството от своя страна включва часове по Праистория, Тракийско изкуство, Римско изкуство, Прабългарско изкуство, Българска държава, Златен век, Средновековие, Възраждане, Следосвобожденско изкуство. Ще има осем тематични ателиета, чрез които децата лесно ще научат интересни факти за изкуството по българските земи през вековете.



Автор:
Фондация Изиарт
Публикация:
01.11.2016 г. 17:08
Етикети:
фондация ИзиартобразованиеИстория на изкуството
Българска история на изкуството
Посетено:
2097
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/24498-programata-istoriya-na-izkustvoto-prez-2016-2017-g-shte-obhvane-22-uchilishta-v-stranata