Общество

Общественият съвет на Българското национално радио беше учреден в Деня на народните будители

Общественият съвет на Българското национално радио беше учреден в Деня на народните будители

◊ СЪБИТИЕТО

В Деня на народните будители 1 ноември беше учреден Общественият съвет на Българското национално радио. В него участват девет авторитетни професионалисти, свързани с развитието на медийната среда и на българската култура: проф. д-р Атанас Атанасов, Любка Биаджони, д-р Милен Врабевски, проф. д-р Дончо Градев, Владимир Зарев, доц. д-р Теодора Петрова, Райна Константинова, акад. Георги Минчев и Румяна Таслакова.

„Общественият съвет на БНР е колективен консултативен орган, който съдейства за реализирането на обществените функции на медията. Той е важният поглед отвън, който ще подпомогне развитието на радиото и промените в него. Убеден съм, че тези промени трябва да се осъществяват чрез диалог и в този диалог гласът на Обществения съвет е изключително важен, защото в него участват ярки личности с академичен и практически опит, авторитет и познания в различни области, един своеобразен съвет на мъдреците, в чиито съвети ние сме готови да се вслушаме,“ каза при учредяването на Обществения съвет генералният директор на БНР Александър Велев.

Райна Константинова е избрана за председател на Обществения съвет, а проф. д-р Атанас Атанасов за заместник-председател.


◊ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ НА БНР

Проф. д-р Атанас Атанасов

Завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Сашо Стоянов. Като актьор играе в спектакли на Театър на Българската армия, НТ "Иван Вазов", МГТ "Зад канала", Театър 199, Младежки театър, НДТ "Сълза и смях", Сатиричен театър "А. Константинов", Народен театър "Ив. Вазов". Носител на множество театрални награди и участник  в международни кинопродукции. Като режисьор е поставял в театър „Възраждане“. От 1991 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Любка Биаджони Цу Гутенберг 

Завършва с хорово и оркестрово дирижиране в НМХ "Проф. Панчо Владигеров", специализира в майсторските класове на световни диригенти. Следва философия в Рим и същевременно участва като асистент диригент в оперни продукции в Токио, Aрена ди Верона, Залцбургския фестивал, Генуа, Парма, Флоренция, Неапол, Милано, Берлин, Атина. Спечелва първите награди на конкурса за диригенти на Виенския камерен оркестър (1996) и  Европейския конкурс за оперно дирижиране в Сполето (2002).  От 2007 дирижира серия от полусценични оперни спектакли със собствена режисура. От 2010 г. е постоянен гост-диригент, от  2012 г. - щатен диригент в Софийска Филхармония и Хорова капела "Светослав Обретенов". Напуска длъжността през 2015 г. и сформира нов оркестър - "София Симфоникс", който през септември откри сезон 2016-2017 със солист Найджъл Кенеди.

Д-р Милен Врабевски

Завършва Медицински университет във Варна, специализира управление и системен одит на проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност в Германия, Франция, Великобритания. Председател на учредената от него Фондация Българска памет, която подкрепя образователни инициативи и инициативи за опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство. Бизнесмен, филантроп и меценат. Член на Глобална инициатива на Бил Клинтън. Лауреат на „Гражданската награда“ на Европейския парламент за 2013 г. Носител на: отличието на Български дарителски форум за „Личност на годината с изключителен принос към каузата на филантропията в България“, наградата „Мъж на годината“ на Асоциацията на българите в Украйна, специалната награда „Индивидуален дарител с кауза“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, „Будител на годината“ в национална кампания проведена от радио FM+.

Проф. д-р. Дончо Градев

Ръководител на Катедра “Социална, трудова и педагогическа  психология” и професор по Социална психология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Философски факултет. Заемал длъжности като: Президент на Българското психологическо дружество; Председател на постоянна комисия по обществени науки, Председател на комисия по обществени науки при ВАК. Автор на редица монографии по психология и социална психология, студии и статии.

Владимир Зарев

Завършил българска филология в Софийски университет „Климент Охридски“. Главен редактор на списание „Съвременник“. Автор на над 15 книги. Романите му  са преведени на много европейски езици, а „Разруха“ става бестселър в Германия и САЩ. Носител на Вазовата награда.

Доц. д-р Теодора Петрова

Завършила журналистика в  СУ „Климент Охридски“. Има дългогодишен стаж в БНТ (1984-1996 г.) като автор и редактор на предавания, документални поредици, популярни програми, някои от които имат международни награди на световни фестивали. От 1994 г. е доктор по философия. От 1996 г. е щатен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Два мандата е зам.-декан по учебната дейност и един мандат декан на факултета. Има публикации у нас и в чужбина. Член е на СБЖ, била е член на Обществения съвет на БНР, била е член на Комисията по етика в печатните медии и  представител на България в работни групи на СЕ - Страсбург.

Райна Константинова

Дългогодишен директор на Департамент "Радио"в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). В продължение на 20 години стаж в предаванията за чужбина на БНР, Райна Константинова изминава  последователен път на развитие като журналист и ръководител от литературен сътрудник до директор. През 1993  г. заема длъжността заместник-генерален директор на БНР. Авторитетът, с който се ползва сред членовете на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) е в основата на успеха при избирането й за директор на Департамента за Радио на EBU през май 2001 г., в който членуват 72 радио и телевизионни организации от 52 страни.  Носител на Голямата награда „Сирак Скитник“ на БНР.

Академик Георги Минчев

Завършил композиция и пиано в Българската държавна консерватория, специализирал в Москва при Радион Шчедрин и Арам Хачатурян, стипендиант на ЮНЕСКО в САЩ, Англия и Франция. През 1971 г. постъпва на работа в БНР, през 1973 г. става главен музикален редактор, през 1992 г. -  директор на дирекция „Музика“. Авторската му музика се изпълнява не само у нас, но и на редица международни фестивали. Член на жури на множество музикални конкурси. Носител на отличия като Европейската награда „Лоренцо Великолепни“, „Почетен сенатор на Академията“ на Международната академия „Медичи“ във Флоренция, Голямата награда „Сирак Скитник“на БНР, „Златен век” на Министерство на културата.

Румяна Таслакова

Две култури са в основата на житейския и творческия път на Румяна Таслакова, която е родена в София и на 17-годишна възраст емигрира в Кьолн. В Германия тя следва икономика и славистика. През 1963 г. започва работа в радиостанция Дойче Веле, която до 1989 г. е един от най-важните външни информационни източници в България. 45 години работи като журналистка в Дойче Веле и инициира издаването на 16 книги на радиостанцията. От 2008 г. е журналист на свободна практика. Носител на награди като: “Приз на СБЖ - “Подкрепа” и “Специална награда за приноса в популяризирането и обективното представяне на европейската тема в българската радиожурналистика”, от конкурса “Българската Европа”. Автор и съставител на кингите: “Заглушени мисли”, “25 въпроса - Анкети” и “Две десетилетия преход – България през погледа на германски дипломати”.



Автор:
БНР
Публикация:
01.11.2016 г. 16:47
Посетено:
2418
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/24497-obshtestveniyat-savet-na-balgarskoto-natsionalno-radio-beshe-uchreden-v-denya-na-narodnite-buditeli