Общество

Как културното наследство да е едновременно достъпно, поддържано и защитено

Дискусия в Център за култура и дебат „Червената къща” на 28 септември от 18:30 ч.

Разрушаването на тютюневия склад на ул. „Одрин” № 8, а по-късно и опожаряването на най-емблематичните сгради в Тютюневия град в Пловдив за пореден път фокусираха общественото внимание върху темата за националните паметници на културата.

Предвижданите в законодателството по-големи правомощия на общините в управлението на културното наследство предизвикаха различни реакции на отделните гилдии, а разрушаването на сгради мобилизира различни граждански групи в акции по спасяване на паметници на културата, застрашени от унищожаване.

На 28 септември от 18:30 международни и български експерти ще търсят заедно отговор на въпроса кой е най-правилният подход за опазване на културното наследство по време на дискусията „Как културното наследство да е едновременно достъпно, поддържано и защитено: опитът на Франция.” 

В дебата ще участват и заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова, почетният председател на ИКОМОС/България и експерт на ЮНЕСКО и ИКОМОС по Световното наследство проф. Тодор Кръстев, архитект Константина Пехливанова от Пловдив и представители на Столична община.  Специален гост е Денис Гранжан от Франция, експерт по културно наследство и дългогодишен ректор във Висшето училище по архитектура в Нанси.

Участниците ще обсъдят въпроса докъде държавата може да се намесва, когато паметници от национално значение са частна собственост, централизация или децентрализация е по-доброто решение и до каква степен е допустима промяна на конструкцията, материалите, предназначението на паметника на културата или съобразяването с енергийните изисквания на съвременните сгради?

Гост-лекторът Денис Гранжан ще говори за това как държава като Франция намира баланса между държавата и нейната функция по опазване на културното наследство, гражданите като изразители на обществения интерес и собствениците като представители на частния интерес.

Дебатът е организиран от Френския институт в сътрудничество с Центъра за култура и дебат „Червената къща”. Дискусията ще бъде на български и френски език, с осигурен превод, а входът е свободен. Изисква се предварителна резервация за събитието: http://www.redhouse-sofia.org/

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
27.09.2016 г. 16:10
Посетено:
1031
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/24256-kak-kulturnoto-nasledstvo-da-e-ednovremenno-dostapno-poddarzhano-i-zashtiteno